Logo de la Universdad de Valencia Logo Instituto Interuniversitario López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Profesores de la Facultad de Medicina de Valencia (1922)

.

Caligrafías de la enfermedad

"Digitalitzant revistes científiques antigues: un estudi de cas a una biblioteca mèdica (BIU Santé, París)"

  • 7 junio de 2017
Image de la noticia

"Digitizing old scientific journals: a case report in a medical library (BIU Santé, Paris)"

El proper dimarts 20 de juny de 2017, a les 19 hores, tindrà lloc en l'Institut d'Estudis Catalans (Sala Nicolau d'Olwer) a Barcelona un col·loqui organitzat per la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT).

El ponent, Guy Cobolet, és en l’actualitat, director de la Bibliothèque Interuniversitaire de Santé (BIUS). L'acte serà presentat i moderat per Àlvar Martínez-Vidal (Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, Universitat de València).


A París, la Bibliothèque Interuniversitaire de Santé (BIUS), que conserva el fons històric de la Facultat de Medicina de la Sorbona i depèn a hores d’ara de la Université Paris-Descartes, duu a terme una labor sistemàtica  de difusió del seu patrimoni bibliogràfic per mitjà de la digitalització de textos de medicina, farmàcia i odontologia (llibres, revistes, correspondències, etc.) dels seus fons antics.

 

Per la seua banda, la SCHCT ha participat en diversos projectes de localització, digitalització i difusió (ARCA, Premsa Mèdica, Hemeroteca Científica de l'IEC) de revistes científiques catalanes. Els resultats assolits han estat més aviat minsos, entre altres motius per les retallades en els afers culturals durant els darrers deu anys. Caldria, però, analitzar-los des d’una perspectiva internacional i també interdisciplinària. Cal dir que en el marc de l'assemblea general de la SCHCT, celebrada al juny de 2007 a Barcelona, José Pardo, Alfons Zarzoso i Àlvar Martínez-Vidal van plantejar el problema de l'absència, llavors, de revistes científiques en el projecte ARCA. Al juny de 2017 es compliran deu anys d'aquella iniciativa.

 

Ponent:

Guy Cobolet  és el director de la Bibliothèque Interuniversitaire de Santé (BIUS), que depèn de la Université Paris-Descartes. Format en història i biblioteconomia, ha estat un dels més ferms impulsors de la Bibliothèque Numérique Medic@, projecte cooperatiu que digitalitza primordialment els fons manuscrits i impresos de la BIUS i els posa a disposició gratuïta a través d’Internet.

 

Presenta / Modera:

Àlvar Martínez-Vidal (Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, Universitat de València)