Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Advocacia i Procura València Logo del portal

¿Quins són els tipus d'acomiadament regulats per la legislació actual?

¿Cuáles son los tipos de despido regulados por la legislación actual?

Els acomiadaments es classifiquen de diferents maneres tenint en compte les característiques dels procediments, com per exemple si afecta a una persona o a gran part de la plantilla, si entra dins de la legalitat o en canvi s'han produït irregularitats o segons el tipus de causes.

1 de de juliol de 2020

La relació laboral entre una empresa o institució i un empleat pot acabar de diferents maneres. En moltes ocasions sorgeixen conflictes laborals entre ambdues parts que no s'aconsegueixen solucionar amb un acord mutu i es posa fi a la relació de treball mitjançant l'acomiadament.

Existeixen diversos tipus d'acomiadament regulats per la legislació actual. Les condicions en els quals es duu a terme estan determinades en la normativa. Aquestes varien segons diversos aspectes com el tipus de contracte, els anys treballats o les raons i la forma en la qual es produeix l'acomiadament.

 

Els tipus d'acomiadament varien segons el tipus de contracte, els anys treballats i les raons que el provoquen

 

Les principals formes que l'empresa acabe una relació laboral amb un empleat són les següents, en algunes els treballadors poden exigir una sèrie de condicions a les quals tenen dret, com les indemnitzacions o la quitança, i en unes altres, l'empresa no està obligada a assumir cap responsabilitat per efectuar aquesta acció.

 

Segons les causes

  • Acomiadament disciplinari

L'empresa justifica la decisió després de detectar un incompliment greu per part dels treballadors. Estes faltes greus que es poden arribar a sancionar amb aquest tipus d'acomiadament estan recollides en l'article 54 de l'Estatut dels Treballadors, algunes d'elles són indisciplina o desobediència en el treball, disminució continuada i voluntària en el rendiment o les ofenses físiques o verbals a les persones o famílies de l'entorn de treball.

  • Acomiadament objectiu

En aquests casos l'empresa opta per la via d'acomiadament per acabar amb la relació laboral per causes que no resideixen en l'empleat. Les raons són de tipus econòmic, organitzatiu o de producció i queden regulades en l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors.

 

Segons la legalitat del procés

  • Procedent

Un acomiadament és procedent quan les causes queden demostrades i tot el tràmit es produeix per les vies legals que marca la legislació.

  • Improcedent

Té lloc en casos contraris a l'anterior. Aquells acomiadaments les causes dels quals no s'han justificat correctament o s'haja vulnerat algun punt de les normatives que regulen aquest tipus de situacions.

  • Nul

En tal cas els treballadors han de ser readmesos després d'haver-se inhabilitat el procés d'acomiadament.

 

Segons la dimensió

  • Individuals

Els acomiadaments solament afecten a una persona o a un grup reduït d'empleats que finalitzen la relació laboral per causes que poden coincidir o no amb la de la resta de companys.

  • Col·lectius (ERE)

Es produeixen quan afecta a un mínim de 10 treballadors d'una empresa que té almenys 100 o quan ho sofreix un 10 per cent de la plantilla d'una companyia d'entre 200 i 300 empleats. En els llocs de treball on hi ha més de 300 han d'haver-hi almenys 30 acomiadaments per considerar aquesta acció un ERE.

Etiquetes Derecho Laboral