Logo de la Universitat de València Logo Màster en Banca i Finances Quantitatives Logo del portal

Transferències instantànies des del mòbil: Així és la nova plataforma de pagament de la banca espanyola

Bizum

Els grans bancs espanyols s'uneixen per a crear Bizum, una plataforma de pagaments que respon a la pressió de les FinTech i de la nova regulació financera a Europa.

20 de de juliol de 2016

Porta bastants mesos gestant-se el projecte, retocant-ho, discutint, avançant amb peus de plom. Aconseguir un acord d'aquestes dimensions resulta de moltes maneres impensable. Molts interessos en joc. Però un de comú ha prevalgut: el fer front a uns avanços tecnològics que van enxampar a la banca a contrapié, a més del grup d'innovadors (les FinTech, fabricadores de telèfons mòbil...) que apuntaven per tots els horitzons.

Amb aquesta pressió creixent, les grans entitats financeres del territori espanyol - representen el 95% de la quota de mercat nacional, amb una única incògnita significativa, de moment, ING Espanya - s'han unit per a llançar al mercat la plataforma Bizum, un sistema de pagaments i transferències instantani. La Societat de Procediments de Pagament (companyia responsable de gestionar Bizum) tindrà com a accionistes a les 27 entitats que participen en el projecte. Les quatre amb major presència accionarial (Caixabank, Santander, BBVA i Sabadell, amb una suma de quasi el 63% del capital) tindran, a més, dos consellers cadascun (per un o cap dels altres).

De moment, la quantitat màxima que es podrà transferir serà de €500.

La clau de Bizum resideix, naturalment, en l'ús del telèfon mòbil com a eina de pagament. Cada client bancari podrà vincular el seu compte corrent amb un número de telèfon mòbil i, a partir de l'aplicació, realitzar pagaments o transferències de fins a (de moment) €500 a un altre particular (usant com a referència, també, el seu nombre de mòbil).

El sistema permet que qualsevol acció realitzada es produïsca de manera pràcticament instantània: entre 1.5 i 10 segons. Aquesta particularitat és essencial en el funcionament de Bizum i té una explicació molt senzilla: la Unió Europea està pressionant molt forta per a reduir els temps de les transferències internacionals per a 2017 (actualment poden tardar entre 24 i 48 hores).

En el moment del seu llançament, previst per a setembre, Bizum es limitarà a permetre moviments entre particulars, però gradualment s'obrirà les seues funcions a compres per internet i en comerços físics.

Encara que el projecte compta amb el vistiplau del Banc d'Espanya, la CNMV està vigilant amb lupa la gestació del projecte.

És segur aquest sistema? Els seus valedors afirmen que sí. Les mesures concretes de seguretat per a cada transferència seran les marcades per cada entitat financera individual i serà necessària una contrasenya per a accedir cada vegada a l'aplicació. En cas de pèrdua del telèfon mòbil, el procés serà calcat al de l'anul·lació d'una targeta.

Una altra cosa és si compleix la normativa i en aquest aspecte les autoritats de competència estan molt atentes. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va a examinar amb lupa els primers mesos de marxa del projecte per a assegurar-se que no es viole cap principi de lliure competència, en particular els articles 1 i 2 de la Llei de la Defensa de la Competència (1.Conductes Colusorias i 2. Abús de posició dominant). En particular es vigilaran les comissions aplicades i l'accés d'altres bancs no accionistes a la tecnologia de Bizum.
 

 

Repartiment d'accionistes de la societat que gestionarà Bizum (via Expansión).

 

Etiquetes Banca , Fintech , Mercado
Publicat per: Anthony Nelson Hosey