Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

Trucs per filmar el teu primer producte audiovisual

Si ets un apassionat de l'audiovisual, segur que ja has sentit moltes vegades la inquietud per filmar el teu propi producte. Però el primer projecte (documental, curtmetratge...) sempre genera dubtes. Et revelem alguns consells pràctics perquè la teua primera experiència siga satisfactòria.

6 de de juny de 2017

Saps ja el que vols gravar? Quina és la història que vols explicar? Pren-te un temps per reflexionar abans de començar l'aventura i tin en compte els següents trucs per tal de fer la millor versió del teu producte audiovisual.

1. Has de veure molt de cinema.

Sembla molt evident, però algunes vegades són tantes les ganes de començar el teu projecte que no t'ha donat temps de reflexionar prou o de veure pel·lícules que siguen veritables referents per a la idea que tens. Així que el primer pas indiscutible és haver vist molt de cinema per afinar el teu criteri i fer una bona obra.

2. Tin la teua idea clara.

Si aconseguir la major quantitat de referents i professionals que ja han transitat el camí de la gravació i el muntatge és el primer pas, no menys important és que et prengues el teu temps per pensar clarament quina és la idea que vols desenvolupar. Una importantíssima part de l'èxit final estarà en haver estat capaç de tenir clar el teu esquema mental per després executar-lo.

3. Plasma la teua idea en un guió.

El document que contindrà la teua idea és el guió, així que quan ja hages pensat què vols fer i què no el següent pas és elaborar un guió on reflecteixes tot el que executaràs. No importa si ho fas massa literal al principi, a poc a poc el modificaràs fins que quede tal com tu vols.

Tingues en compte que un guió és flexible. Modificaràs inevitablement el primer esborrany quan comproves quins recursos i tècniques pots utilitzar i quins no en el teu documental

4. No inclogues al guió allò que siga impossible de realitzar.

Tingues clars els teus recursos, no només instrumentals. Si ets novell és normal que al principi siga difícil que plasmes tot el que vols. Sigues realista i ajusta el guió al que de veritat podràs representar visualment. A poc a poc aniràs descobrint tècniques que et permetran completar-lo.

5. Reescriu el guió tant com necessites.

Si pensaves que el guió és un document estàtic i poc dinàmic, estàs equivocat. Cap guionista deixa de reelaborar el document. Afegeix, suprimeix, reescriu... El cinema és un art viu, tindràs noves idees progressivament. Per això, convé que estigues obert a veure que el teu guió final se semble poc a l'original.

6. Fes un storyboard.

És una bona idea que plasmes també en un dibuix com seran els plans. És un document molt útil per planificar el teu rodatge i preveure els moviments de càmeres que faràs o hauràs de fer per mostrar exactament el que vols.

7. Modifica l'ordre de la història durant el rodatge.

Evidentment el rodatge no ha de presentar (i de fet no presenta) la mateixa línia cronològica que les escenes que es veuran finalment en la pel·lícula. Altera l'ordre de la història en el rodatge en funció de les teues necessitats i recursos.

A continuació, podràs veure Luna (1995), un dels primers curtmetratges d'Alejandro Amenábar que el van conduir a l'èxit. Tot el món comença amb una tècnica que ha de millorar, però, com podràs veure, els primers guions ja poden mostrar evidències de genialitat.