Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Estudis Hispànics Avançats: Aplicacions i Investigació Logo del portal

El XIII Foro ELE converteix València en capital de l’ensenyament d’espanyol com a llengua estrangera

Més de 200 professors d’espanyol es donen cita en el XIII Foro ELE de la Universitat de València els pròxims dies 10 i 11 de març.

6 de de març de 2017

Aquest any se celebra la tretzena edició del Foro de Professors d’Espanyol com a Llengua Estrangera (ELE), una de les principals trobades professionals del sector. En aquesta edició, més de 200 professors i investigadors d’espanyol es reuniran els dies 10 i 11 de març en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la UV.

En aquests dies de trobada, els professors intercanviaran experiències i abordaran les principals novetats en investigació, continguts i tècniques d’ensenyament i d’aprenentatge de ELE.

Actualment, segons l’Institut Cervantes, més de 21 milions d’alumnes estrangers estudien el nostre idioma. Per aquest motiu, el programa del Foro combina comunicacions i tallers on els professionals del sector presenten les seues experiències pràctiques per a compartir els seus mètodes de treball, activitats i recursos.

 

Programa XIII Foro ELE 2017

Antonio Briz, Virginia González i Jorge Martí, els directors del Foro, han dissenyat un programa que aposta per la innovació pedagògica.

El divendres 10 de març se celebraran quatre tallers i una conferència:

  • En el taller de Joan-Tomás Pujolà (Universitat de Barcelona / Editorial Difusión) es parlarà de l’ús dels dispositius mòbils en l’aula de ELE, que s’han convertit en un instrument indispensable en les aules.
  • Ana Martínez (PROLINTER / Editorial Difusión) explicarà en el seu taller que és la classe invertida i si és viable en tots els contexts d’ensenyament de ELE.
  • El còmic com a producte comunicatiu i creatiu en l’aula d’espanyol serà el taller impartit per Francisco José Herrera (Clic Internacional House de Cádiz), ja que, a pesar que no s’ha prestat molta atenció acadèmica al còmic, sempre ha estat present en les classes d’espanyol.
  • Per la seua part, Pilar Concheiro (Universitat d’Islàndia) explorarà l’aplicació de les xarxes socials com a espais d’aprenentatge digital.
  • La conferència del dia 10 de març vindrà de la mà de Xosé A. Padilla (Universitat d’Alacant), que oferirà algunes claus per a afrontar els problemes de pronunciació dels alumnes.

Durant la segona jornada del XII Foro ELE es presentaran cerca de 50 experiències pràctiques, on els participants podran extraure interessants idees per a posar en pràctica en les seues classes.

Inmaculada Martínez (Centre Internacional d’Estudis Superior de l’Espanyol CIESE-Comillas) serà l’encarregada d’oferir la conferència de clausura del Foro, on parlarà de lingüística de corpus i de gramàtica inductiva.

El XIII Foro de Professors de ELE ha sigut organitzat pel Departament de Filologia Espanyola de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. En ell, també col·laboren el Vicerectorat d’Investigació i Tercer Cicle de la UV, el Postgrau de Formació de Professorat de ELE de la Universitat Jaume I de Castelló, l’editorial Difusión, Tecnolingüistica SL, l’Institut Universitari de Llengües Modernes Aplicades (IULMA), RutaELE, el Centre d’Idiomes de la Universitat de València, Taronja School e Hispania, escola d’espanyol.

Les xifres de l’espanyol

Els organitzadors de Foro ELE de la UV afirmen que és important celebrar trobades d’intercanvi professional com aquest, ja que actualment existeixen més de 21 milions d’alumnes estrangers d’espanyol en el món.

L’espanyol és, amb 472 milions de parlants natius, la segona llengua més parlada del planeta, per darrere del xinés, segons l’Informe de l’Institut Cervantes “L’espanyol: una llengua viva”. En 2016, el 7,8% de la població era hispanoparlant; i l’interés per aprendre aquest idioma no deixa de créixer.

 

El termini per a inscriure's tant per a assistents com per a comunicant està obert de manera telemàtica fins al pròxim dimecres 8 de març.

Si necessites més informació sobre els horaris o inscripció al XII Foro ELE pots visitar la pàgina web o la pàgina de Facebook.