Logo de la Universitat de València Logo Màster en Patrimoni Cultural: Identificació, Anàlisi i Gestió Logo del portal

El futur dels museus valencians es debat a la Universitat de València

Cartell Simposi

Sota el lema “El Museu del Futur”, el simposi pretén abordar els nous hàbits i pràctiques que es plantegen en la gestió d’institucions d’art contemporani.

22 de de novembre de 2016

El món acadèmic i el professional es reuneixen en la Universitat de València per tal de reflexionar i debatre sobre l’adaptació dels museus a la complexa realitat social actual. Sens dubte, sembla necessària la recerca de noves fórmules o ferramentes per a connectar les institucions museístiques amb un públic cada vegada més actiu i format. El concepte de museu ha evolucionat al llarg dels anys i, amb ell, la seua audiència: àmplia, curiosa i en constant procés d’innovació i actualització.

El simposi “El Museu del Futur” està coordinat per Mariángeles Pérez Martín i María Roca Cabrera, llicenciades en Història de l’Art que compten, també, amb el Màster en Història de l’Art i Cultura Visual de la Universitat de València. Els actes, emmarcats dins del cicle de conferències “Parlem d’Art”, tindran lloc el pròxim divendres 25 de novembre, en la Sala Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història.

L’activitat es planteja com a una guia introductòria del museu del segle XXI, on cultura i educació són ingredients bàsics per enriquir i millorar l’experiència del públic assistent. Així doncs, s’establirà una posada en comú d’idees entre els diferents sectors: ponents, estudiants i públic en general.

L'activitat es planteja com a una guia introductòria del museu del segle XXII, on cultura i educació són ingredients bàsics per tal d'enriquir l'experiència del públic.

Els ponents, tots ells experts en matèria artística i amb nocions sobre la gestió de museus, aportaran la seua experiència i coneixements sobre l’art contemporani en la dinamització d’espais expositius. Els estudiants d’Història de l’Art implicats expressaran les seues opinions i propostes al respecte. Per la seua especialització, seran probablement els gestors dels nostres museus en un futur no massa llunyà. A més de professionals i alumnes, al debat tenen cabuda tot tipus de veus, i és per això que els assistents convidats al simposi també tindran l’oportunitat de pronunciar-se a favor de les propostes més innovadores que hagen estat aportades.

El simposi s’estructurarà en tres ponències i una taula redona, moderada per Román de la Calle, Catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la UV, assagista i crític d’art compromés amb l’estudi de l’art contemporani, tant en l’àmbit acadèmic com el de la museologia. De la Calle va dirigir durant anys l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives de la UV, i va propulsar la creació del Centre de Documentació d’Art Valencià Contemporani, que avui dia du el seu nom. A més, durant els anys 80, va impulsar l’Associació Valenciana de Crítics d’Art, i ha estat membre del Consell Rector de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Per la seua banda, Mireia Ferrer, professora del Màster Oficial en Patrimoni Cultural: Identificació, anàlisi i gestió, i doctora del departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, serà l’encarregada de presentar el simposi.

Finalment, també intervindran els professionals Maite Ibáñez, de l’àrea de Gestió Cultural de la UV, Álvaro de los Ángeles, Subdirector General d’Activitats i Programes Culturals de l’IVAM, i José Luis Pérez Pont, Director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.