University of Valencia logo Logo Faculty of Medicine and Dentistry Logo del portal

Analitzen la “dependència científica” en estudis de salut d’alguns països respecte a Estats Units i Europa

  • August 28th, 2017

Un estudi internacional en el qual han participat diverses institucions, i liderat per Gregorio González, investigador de la Universitat de València, constata la “dependència científica” de països en vies de desenvolupament respecte a Estats Units i Europa, en àrees clau per als primers com Medicina Tropical, Malalties Infeccioses, Parasitologia i Pediatria. El treball, publicat en 'PLOS ONE', proposa la col·laboració científica i aliar-se amb països més desenvolupats com a mecanismes per a incrementar la producció científica.

Gregorio González, professor al Departament d’Història de
la Ciència i Documentació de la Universitat de València.

El treball ha utilitzat l’ordre de les signatures i l’adreça de contacte de les publicacions per a analitzar la interacció Nord-Sud. “Hem objectivat, a través d’un indicador denominat dominance index (índex de domini), una situació de dependència científica dels països menys desenvolupats en relació als de més elevat progrés científic en àrees clau de Ciències de la Salut, a pesar que per a reduir l’elevada prevalença de malalties tropicals, infeccioses i provocades per paràsits i les elevades taxes de mortalitat infantil en els països menys desenvolupats és fonamental l’impuls de la recerca desenvolupada i liderada per aquests països”, ha indicat Gregorio González.

Així, si bé s’ha observat un elevat grau de col·laboració internacional en totes les àrees analitzades, tant en el cas de treballs en els quals participen low-income –països de baix HDI o Índex de Desenvolupament Humà–, i medium-income countries (mitjà HDI), el grau de contribució a la producció científica d’aquests països és limitat.

L’article «Dominance and leadership in research activities» ha constatat una escassa participació dels països menys desenvolupats (M i L HDI) en les revistes nuclears de Medicina Tropical, Malalties Infeccioses, Parasitologia i Pediatria, a pesar que es tracta de quatre disciplines de gran rellevància per als sistemes de salut d’aquests països, que aglutinen quasi la meitat de la població mundial. Segons Gregorio González, professor del Departament d’Història de la Ciència i de la Documentació de la Universitat de València, es constata que en aquests països la recerca “és en molts casos testimonial i vinculada als interessos dels països més desenvolupats, en una espècie de neocolonialisme científic”.

En l’estudi –en el qual també han participat investigadors de l’Hospital General Universitari d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (José M. Ramos); de l’Hospital Nacional Guillermo Almenara de Perú (Charles Huamaní); i del Korea Institute of Science and Technology Information de Corea del Sud (Jinseo Park)– també es proposa la col·laboració científica com a mecanisme amb el qual integrar els països menys desenvolupats en les activitats de recerca.

En aquest sentit, l’equip investigador ha identificat nombrosos vincles cooperatius entre països de molt elevat Índex de Desenvolupament Humà i els de mitjà i baix índex, per la qual cosa els investigadors conclouen que els vincles cooperatius “constitueixen un destacat mecanisme per a la integració en les activitats de recerca d’aquests últims països”, segons Gregorio González. A més, es destaca en moltes col·laboracions la incidència de la proximitat geogràfica i de factors sociopolítics com compartir el mateix idioma o ser antigues colònies d’uns altres països com a elements que afavoreixen la col·laboració. L’anàlisi també constata que els països de més elevat desenvolupament econòmic són els que ocupen les posicions centrals en les xarxes de col·laboració, ja que són els que han establit un major nombre de vincles cooperatius amb altres països. A més, les grans economies emergents, Brasil, Xina, Índia i Sud-àfrica, presenten un menor grau de col·laboració que els països del seu entorn geogràfic.

“La Ciència ha d’assumir mecanismes que afavorisquen una participació equilibrada en les activitats de recerca i creiem que proposades com la presentada serveixen per a alertar i intentar corregir el desequilibri observat”, indica Gregorio González.

 

Metodologia

Per a l’article «Dominance and leadership in research activities» es van identificar tots els documents publicats entre 2011 i 2015 en revistes incloses en les categories Tropical Medicine, Infectious Diseases, Parasitology and Pediatrics (Medicina Tropical, Malalties Infeccioses, Parasitologia i Pediatria) del Science Citation Index-Expanded, identificant els països participants en les publicacions, replegats en els camps afiliació institucional i adreça de contacte.

A continuació, es van classificar els països en funció de criteris geogràfics i del seu Índex de Desenvolupament Humà (HDI), analitzant la col·laboració internacional, el posicionament i la influència o domini d’uns països respecte a uns altres en les xarxes cooperatives; el seu lideratge; i l’impacte dels treballs en funció de l’HDI dels països i del tipus de col·laboració que han establit.

 

Trajectòria

Gregorio González Alcaide és membre del grup EDIFICA (Evaluación y Divulgación de la Ciencia, Fomento del Conocimiento de las Metodologías de Investigación y Comunicación Académica) i professor contractat doctor al Departament d’Història de la Ciència i Documentació de la Universitat de València. Ha publicat més d’un centenar d’articles en revistes internacionals com PLOS ONE, Scientometrics o Lancet, basats en l’anàlisi quantitativa de la recerca científica, qüestionaris i l’anàlisi de xarxes socials per a estudiar la col·laboració i altres facetes associades a les activitats de recerca, com la identificació de les estructures intel·lectuals que fonamenten el coneixement en diferents disciplines científiques, l’avaluació dels investigadors, l’ètica en el procés de publicació o la participació de la dona en la ciència.

 

Article:

Gregorio González-Alcaide et al. «Dominance and leadership in research activities: collaboration between countries of differing human development is reflected through authorship order and designation as corresponding authors in scientific publications». PLOS ONE http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0182513