University of Valencia logo Logo Faculty of Medicine and Dentistry Logo del portal

Josep Redón coordina la part espanyola d’un projecte europeu per a millorar els tractaments de pacients amb problemes cardíacs

  • July 13rd, 2017

El Grup de Recerca de Risc Cardiometabòlic de l’Institut de Recerca Sanitària de l’Hospital Clínic Universitari de València INCLIVA, coordinat per Josep Redón, catedràtic de Medicina de la Universitat de València, així com membres del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic, participen en un projecte de recerca cardiovascular de dades massives ('big data'). La proposta, juntament amb divuit entitats europees més, preveu desenvolupar una plataforma de recerca de dimensions inèdites amb la qual millorar els tractaments de pacients amb fibril·lació articular, síndrome coronària aguda i insuficiència cardíaca.

Josep Redón, catedràtic de Medicina de la Universitat de València
 

La fibril·lació articular, la síndrome coronària aguda i la insuficiència cardíaca són les principals causes de les malalties cardiovasculars, les quals provoquen cada any més de 3,9 milions de morts a Europa, xifra que representa el 45 per cent del total de morts (el 49% en el cas de les dones i el 40% en el cas dels homes). A més, 1,3 milions d’aquestes morts es donen abans dels 75 anys.

“Es calcula que el cost per als pressupostos europeus supera els 210 bilions d’euros anuals, el 53% dels quals (11 bilions d’euros) són despeses sanitàries, el 26% pèrdua de productivitat i el 21% destinat a campanyes preventives per a la societat”, ha destacat Josep Redón, també director científic de l’Institut de Recerca Biomèdica INCLIVA.

El tractament dels pacients amb fibril·lació articular, síndrome coronària aguda o insuficiència cardíaca és complicat, ja que pateixen habitualment de símptomes heterogenis.

D’altra banda, la resposta a les teràpies és difícilment predictible, amb grans variacions segons l’individu, i hi influeix també la tolerància i l’adherència al tractament. Així doncs, la medicina necessita desenvolupar tractaments primerencs i de precisió per als pacients segons el seu perfil de risc. L’absència de biomarcadors d’alta resolució i de logaritmes precisos frustra el desenvolupament amb èxit de les noves teràpies. Implementar una plataforma que resolga aquestes incògnites és l’objectiu principal del projecte Bigdata@heart.

La plataforma Bigdata@heart reuneix, per primera vegada en un consorci, cohorts de pacients convencionals, històries clíniques i bases de dades de la població que sumen més de 5 milions de casos de malalties cardiovasculars i 16 milions de subjectes, amb dades de fenotip, biomarcadors, imatges clíniques i informació genètica, entre d’altres. S’espera que es podrà desenvolupar un marc de recerca en dades massives cardiovascular que millore la salut dels europeus.

Participen en Bigdata@heart tots els agents implicats en la malaltia cardiovascular: investigadors bàsics i clínics, epidemiòlegs, bioinformàtics, especialistes en big data, cardiòlegs, internistes, la indústria farmacèutica, associacions de pacients, gestors sanitaris i fins i tot especialistes en qüestions legals i ètiques.

El Projecte Bigdata@heart té una durada prevista de cinc anys i disposa d’un pressupost de 19 milions d’euros de la iniciativa IMI.

Junt amb l’INCLIVA, únic centre espanyol en el projecte, hi participen el Centre Mèdic de la Universitat d’Utrecht (UMCU), l’Institut Charité de la Universitat de Medicina de Berlín, la Societat Europea de Cardiologia, la Xarxa Europea del Cor (EHN), les universitats britàniques College de Londres (UCL), Cambridge (CAM) i Birmingham (BHAM), l’International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM), el Karolinska Institutet (KI), la Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (UKE), la Fundació MLC (MLCF), el Centre Uppsala Clinical Research de la Universitat d’Uppsala i les farmacèutiques Bayer, Novartis, Servier, SomaLogic, Vifor Pharma i The Hyve.

 

Investigador

Josep Redón ha dut a terme la seua activitat investigadora en paral·lel a l’activitat clínica, posant en pràctica una recerca translacional en el camp de la hipertensió arterial i risc cardiovascular. Investigador principal i participant en un gran nombre de projectes nacionals i internacionals, actualment és el director científic de l’Institut de Recerca Biomèdica INCLIVA. Ha cursat un postdoctorat en hipertensió al Departament de Nefrologia i Hipertensió de la Northwestern University (Prof. D Batlle) a Chicago i ha realitzat estades al Departament d’Epidemiologia i Medicina Preventiva de la Loyola University. Recentment ha sigut guardonat amb el títol de doctor honoris causa per la Universitat Carol Davila (Bucarest) i ha rebut el premi a l’excel·lència sanitària de l’Institut Europeu de Salut i Benestar Social.

 

Més informació sobre el projecte: http://www.bigdata-heart.eu/