Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

Alzira acull l'exposició sobre memòria democràtica i patrimoni de la Universitat de València

  • June 21st, 2017
Image de la noticia

El dimecres 21 de maig arriba al Museu Municipal d'Alzira (MUMA) la mostra ‘Memòria democràtica i Patrimoni. 1936-1939. Conèixer, difondre i posar en valor’, finançada per Caixa Popular, i composta per 17 panells que recopilen el patrimoni històric, documental, bèl·lic i de memòria oral en el territori valencià derivat de la Guerra Civil.

La inauguració d'aquesta exposició, que naix amb caràcter itinerant, se celebrarà el proper dimecres en el Museu Municipal d'Alzira (MUMA) a les 12:00 hores, a càrrec de l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, el director de l'oficina de Caixa Popular d'Alzira, Josep Manuel Llopis Llopis, i els autors i comissaris de la mostra, Jorge Ramos (Departament d'Història Moderna i Contemporània, UV), Enrique Bengochea (doctor en Història Contemporània per la UV) i Javier Esteve (Departament de Didàctica dels Ciències Experimentals i Socials, UV).

L'exposició està formada per 17 panells amb fotografies, gràfics, mapes, compilacions de premsa i textos. El projecte expositiu està enfocat des del rigor científic, compaginat amb un caràcter divulgatiu dels continguts elaborats, sota l'enfocament del patrimoni cultural. Els principals temes que aborda la mostra són: una contextualització històrica de la Guerra Civil espanyola; el cartelismo polític valencià; València cabdal de la República i el seu patrimoni; els bombardejos i els refugis com a patrimoni; la defensa del territori i altres tipus de patrimoni bèl·lic; el patrimoni de la revolució social; l'arquitectura i les edificacions civils; la cultura, l'educació, els ateneus i les colònies escolars; i la sanitat, els hospitals de sang i els hospitals internacionals.

Els autors de l'exposició, investigadors de l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València, coincideixen a assenyalar que posar en valor el patrimoni valencià de la Guerra Civil és necessari per contribuir a la comprensió històrica, a la seua conservació i al seu ús com a recurs territorial local.

El vicerector Jorge Hermosilla ha explicat que l'exposició recorrerà les principals capçaleres comarcals valencianes amb un clar objectiu: “que la societat local puga accedir a aquesta anàlisi divulgativa de la història i el patrimoni cultural del nostre passat, realitzat des de la nostra Universitat”.

L'exposició itinerant ‘Memòria Democràtica i Patrimoni (1936-1939): conèixer, difondre i posar en valor’ ha sigut organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València amb el patrocini de Caixa Popular. La mostra, que va ser inaugurada a Alaquàs, romandrà en la capital de la Ribera Alta fins al 30 de juny; la seua pròxima destinació confirmada és Riba-roja de Túria (5 de juliol) i després del període estival continuarà el seu recorregut per les principals capitals comarcals.

Per a més informació fes clic ací