Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

La Universitat de València presenta en Requena i Ademús les seues exposicions sobre festes tradicionals i patrimoni cultural valencià

  • July 27th, 2017
Image de la noticia

La inauguració de ‘Les Festes Tradicionals del Territori Valencià’ es va celebrar el dimecres 26 de juliol en el Museu Municipal de Requena. D'altra banda, l'exposició ‘El Patrimoni Cultural Valencià’ s'exhibirà a Ademús des del divendres 28. Ambdues mostres repassen les singularitats comarcals del patrimoni festiu i cultural de la C. Valenciana.

A l'acte d'inauguració en la capital de la Plana de Requena-Utiel van assistir el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; l'alcalde de Requena, Mario Sánchez; i el director de l'oficina de Caixa Popular de Xiva, Juan Martínez. Els interessats poden visitar l'exposició ‘Festes Tradicionals del Territori Valencià’ fins al 3 de setembre en el Museu Municipal de Requena.

Aquesta mostra pretén acostar a la societat local valenciana el patrimoni festiu del nostre territori a través de textos explicatius, mapes i material gràfic cedit pels diferents ajuntaments, institucions i associacions. Els textos que acompanyen els 34 panells han sigut elaborats per l'equip tècnic de la Unitat de Suport d'aquest Vicerectorat a partir dels 4 volums de la publicació ‘Calendari de Festes de la Comunitat Valenciana’, un projecte dirigit en el seu moment per Antonio Ariño i Vicente L. Salavert (Universitat de València).

D'altra banda, l'exposició ‘El Patrimoni Cultural Valencià’ s'exhibeix des del divendres 28 en el Molino de la Villa d'Ademús, on es podrà visitar fins al 5 de setembre. Aquesta mostra té com a objectiu acostar als veïns del Racó d'Ademús i el seu entorn l'ampli i ric patrimoni cultural, artístic, sociològic, paisatgístic, històric… present a la Comunitat Valenciana. Prenent com a punt de partida la publicació ‘Atles del patrimoni cultural valencià’, aquesta exposició està conformada per 36 panells que aborden des del paleolític fins a les festes catalogades d'interès, passant per l'arquitectura militar, l'art o els paisatges, entre moltes altres manifestacions patrimonials. En la seua elaboració han participat més d'una vintena d'especialistes de la UV en disciplines com la història, l'arqueologia, la sociologia, la geografia o l'art.

Ambdues exposicions naixen a iniciativa del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València i que es materialitzen gràcies al patrocini de Caixa Popular i la Direcció general de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. Unes exposicions que són fruit del treball conjunt i la col·laboració amb les entitats locals. Les dues col·leccions recorreran les nostres comarques amb l'objectiu d'acostar a la ciutadania el patrimoni festiu i cultural del que gaudeix la societat valenciana. En concret, la mostra sobre les festes tradicionals s'exposarà a Ontinyent, Gandia, Benetússer, Buñol, Algemesí, Canals, Paterna, l'Eliana i Bétera. L'exposició relativa al patrimoni cultural realitzarà un itinerari per Gandia, Llíria, Requena, Anna, Xàtiva, Sagunt, Torrent, Ayora i Alzira, entre unes altres.