Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

La Universitat inaugura una exposició sobre memòria democràtica i patrimoni a Alaquàs

  • May 19th, 2017
La Universitat inaugura una exposició sobre memòria democràtica i patrimoni a Alaquàs

Dilluns 22 de maig arriba al Castell d’Alaquàs la mostra ‘Memòria democràtica i Patrimoni. 1936-1939. Conèixer, difondre i posar en valor’, finançada per Caixa Popular, i composta per 17 panells que recopilen el patrimoni històric, documental, bèl·lic i de memòria oral en el territori valencià derivat de la Guerra Civil.

La inauguració d'aquesta exposició, que naix amb caràcter itinerant, se celebrarà al Castell d’Alaquàs a les 13:00 hores, a càrrec de l'alcaldessa d'aquest municipi de la comarca de l'Horta Oest, Elvira García, el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, i els autors i comissaris de la mostra, Jorge Ramos (Departament d'Història Moderna i Contemporània, UV), Enrique Bengochea (doctor en Història Contemporània per la UV) i Javier Esteve (Departament de Didàctica dels Ciències Experimentals i Socials, UV).

L'exposició està formada per 17 panells amb fotografies, gràfics, mapes, compilacions de premsa i textos. El projecte expositiu està enfocat des del rigor científic, compaginat amb el caràcter divulgatiu dels continguts elaborats, sempre sota l'enfocament del patrimoni cultural. Els principals temes que aborda la mostra són: una contextualització històrica de la Guerra Civil espanyola; el cartellisme polític valencià; la València capital de la República i el seu patrimoni; els bombardejos i els refugis com a patrimoni; la defensa del territori i altres tipus de patrimoni bèl·lic; el patrimoni de la revolució social; l'arquitectura i les edificacions civils; la cultura, l'educació, els ateneus i les colònies escolars; i la sanitat, els hospitals de sang i els hospitals internacionals.

Els autors de l'exposició, investigadors de l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València, coincideixen a assenyalar que posar en valor el patrimoni valencià de la Guerra Civil és necessari per a impedir el seu deteriorament o fins i tot la seua pèrdua definitiva, així com per a contribuir a la comprensió històrica, al (re)coneixement i conservació de la riquesa d'aquest patrimoni cultural i al seu ús com a recurs territorial local. Jorge Ramos, investigador principal del projecte, assegura que la intenció d'aquesta mostra és “augmentar el coneixement social, la divulgació i la posada en valor del patrimoni de la Guerra Civil al País Valencià, ja que açò pot generar noves iniciatives culturals i turístiques que impulsen el dinamisme socioeconòmic de les comarques i les seues localitats”.

El vicerector Jorge Hermosilla ha comentat que la Universitat de València “és conscient de l'enorme importància de recuperar la memòria democràtica valenciana i de divulgar-la a tota la ciutadania” i ha explicat que l'exposició recorrerà les principals capçaleres comarcals valencianes amb un clar objectiu: “que tots els veïns i veïnes puguen accedir a aquesta anàlisi divulgativa de la història i el patrimoni cultural del nostre passat, realitzat des de la nostra Universitat”.

L'exposició itinerant ‘Memòria Democràtica i Patrimoni (1936-1939): conèixer, difondre i posar en valor’ ha sigut organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València amb el patrocini de Caixa Popular. La mostra romandrà a Alaquàs fins a l'11 de juny; a continuació iniciarà un recorregut pel territori valencià, en concret les pròximes destinacions confirmades seran Alzira (juny) i Riba-roja de Túria (juliol).

Consulta el programa clicant ací.