University of Valencia logo Logo Faculty of Physics Logo del portal

El professor Pedro Andrés participa en la celebració de l’Any Internacional de la Llum a Mèxic

  • October 6th, 2015
Image de la noticia

El professor de la Universitat de València Pedro Andrés ha participat, en la seua qualitat de president de la Xarxa Iberoamericana d’Òptica, en la celebració de l’Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum a Mèxic, un fòrum en el qual es van reunir els més alts dignataris de les societats internacionals d’Òptica de major rellevància a nivell mundial.

En la sessió inaugural de la trobada, celebrada el passat 9 de setembre, el professor Andrés va impartir, després de la conferència plenària del professor W. Moerner, Premi Nobel de Química 2014, una dissertació sobre la visualització d’objectes a través de mitjans tèrbols.
 
L’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum (IYL2015) és una iniciativa global aprovada per Nacions Unides per a conscienciar sobre com les tecnologies òptiques promouen el desenvolupament sostenible i aporten solucions a desafiaments mundials en energia, agricultura, comunicacions i salut, entre uns altres. La proclamació de 2015 com a Any Internacional de la Llum és, doncs, una oportunitat clau per a promoure mundialment una àmplia sèrie d’iniciatives que evidencien a tots els nivells el potencial revolucionari de la radiació lluminosa en la Ciència, la Tecnologia, la Cultura i l’Educació actuals.
 
En aquest marc, el professor Andrés va participar en l’acte central de la celebració per part de la societat mexicana de l’IYL2015. La participació en aquest esdeveniment de les tres associacions científiques més importants d’Òptica i Fotònica també va ser al màxim nivell en comptar amb l’assistència del professor I. Mazur, de la Universitat de Harvard, EUA, i vicepresident de la Societat Americana d’Òptica, OSA; el professor T. Yatagai, de la Universitat d’Utsunomiya, Japó, i president de la Societat Internacional d’Òptica i Fotònica, SPIE; i el professor I. Arakawa, de la Universitat de Tòquio, Japó, i president de la Comissió Internacional d’Òptica, ICO. L’ambient de col·laboració entre les diferents societats científiques representades va ser molt positiu i va permetre elaborar noves estratègies per al futur pròxim.
 
Els actes es van dur a terme al si del ‘Mexican Optics and Photonics Meeting - MOPM 2015’, desenvolupat a les instal·lacions del Centre de Recerques en Òptica, CIO, a León, Gto. (Mèxic), del 9 a l’11 de setembre. En la sessió inaugural, el professor W. Moerner, de la Universitat de Stanford, EUA, i Premi Nobel de Química 2014, va exposar els límits actuals de la microscopia de súper alta resolució i la detecció individual de molècules. En el mateix acte, el professor Andrés, catedràtic d’Òptica de la Facultat de Física de la Universitat de València, va dictar una conferència sobre una nova tècnica òptica desenvolupada en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló per a obtindre imatges d’objectes embeguts en un material translúcid o altament difusor, com el teixit biològic, mitjançant un detector sense resolució espacial.