University of Valencia logo Logo Faculty of Physics Logo del portal

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC) obté la distinció Sever Ochoa com a Centre d'Excel·lència

  • April 23rd, 2015
Image de la noticia

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt Universitat de València-CSIC, acaba d'obtenir la distinció ‘Sever Ochoa’ corresponent al programa de Centres d'Excel·lència que regeix la Secretaria d'Estat de R+D+i. Amb açò, l’IFIC, que rebrà un milió d'euros anuals durant quatre anys, se suma als 18 centres d'excel·lència acreditats en edicions anteriors

La Secretaria d'Estat de R+D+i ha concedit 8 noves acreditacions corresponents al programa de Centres d'Excel·lència. L'Institut de Física Corpuscular ha sigut distingit com a Centre d'Excel·lència Sever Ochoa, que reconeix la qualitat i el nivell d'excel·lència de la recerca que desenvolupa. Aquesta convocatòria inclou per primera vegada, a més de l'esmentada Sever Ochoa, una modalitat dirigida a unitats de recerca anomenada María de Maeztu, amb l'objectiu de reconèixer l'excel·lència en estructures organitzatives de recerca més xicotetes que els centres, situades sobretot en universitats. El pressupost, com en anys anteriors, és de 20 milions d'euros.

 

Els dos centres que han aconseguit la distinció Sever Ochoa són l’IFIC i l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya. Tots dos se sumen als 18 centres d'excel·lència que van aconseguir l'acreditació en edicions anteriors i rebran un milió d'euros anual durant quatre anys. Per la seua banda, han rebut l'esmentada distinció María de Maeztu l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, el departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra, el Centre de Recerca de Física de la Matèria Condensada de la Universitat Autònoma de Madrid, la Unitat de Biologia Estructural del CSIC, i el Barcelona Graduate School of Mathematics, del Consorci Centre de Recerca Matemàtica. Les unitats comptaran amb un finançament de 500.000 euros anuals durant quatre anys.

 

Els requisits, nivells d'exigència, criteris i procediments d'avaluació i selecció referits a l'excel·lència científica no estableixen diferències entre centres i unitats, que han sigut seleccionats pels seus resultats científics i els seus programes estratègics després d'una rigorosa avaluació en la qual han participat 115 científics internacionals de reconegut prestigi. En conseqüència, es garanteix la qualitat i el nivell d'excel·lència de la recerca que desenvolupen, establint-se les diferències únicament en funció de la governança, estructura i principis organitzatius i gerencials, així com de la massa crítica mínima exigible a centres i unitats.

 

Els centres acreditats destaquen tant per la notorietat internacional de les contribucions científiques que realitzen, com per la seua capacitat innovadora i la seua intensa relació amb el sector empresarial. Són, a més, centres de referència a nivell mundial capaços d'atraure talent internacional. Gràcies a aquest programa s'està consolidant una base de recerca d'excel·lència altament competitiva.

 

Sobre l’IFIC

 

L'Institut de Física Corpuscular és capdavanter en recerca experimental i teòrica de física de partícules, astropartícules i física nuclear. L’IFIC té una arrelada participació en activitats internacionals de prestigi i està a l'avantguarda dels coneixements científics en física fonamental.

 

Encara que l'institut va ser creat en 1985, quan la Universitat de València i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) van signar un conveni específic per a la seua creació, aquest bevia ja llavors d'una llarga tradició a València en la recerca en Física Nuclear i de Partícules, tant en el seu vessant experimental com a teòric.

 

L'activitat científica de l’IFIC està altament internacionalitzada. En el seu vessant experimental, l’IFIC participa en col·laboracions científiques al voltant de tot el món, en particular, està involucrat en diversos experiments del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN. Les recerques teòriques abasten un ampli ventall de temes en Física Nuclear, de Partícules i Astropartícules.

 

El personal de l’IFIC està compost per més de 200 persones de 30 nacionalitats i en ell s'integra la majoria dels professors i investigadors dels departaments de Física Teòrica i de Física Atòmica, Molecular i Nuclear de la Facultat de Física. Encara que el seu objectiu és la recerca bàsica, l’IFIC està involucrat en diferents iniciatives de transferència tecnològica, molt en particular en el camp de la Física Mèdica.

 

El director de l'Institut de Física Corpuscular, Francisco Botella, ha assenyalat que “avui és un dia molt important per a l’IFIC. Després de quatre anys de llarga espera, sempre he confiat que l'excel·lent qualitat científica del personal de l’IFIC era mereixedora de la distinció Sever Ochoa. És el millor reconeixement que es podia donar a aquest personal de tan extraordinàries qualitats humanes".

Més informació en la web de la Secretaria d’Estat de R+D+i

Més informació en la web del CSIC en la Comunitat Valenciana