Enllaç a Facultat de PsicologiaUniversitat de València Logo del portal

Investigadores de Psicologia conclouen que treballant l’empatia en adolescents es prevenen comportaments delictius

  • 26 de juny de 2017

Anna Llorca, Elisabeth Malonda i Paula García, investigadores del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Universitat de València, conclouen que la gestió de les emocions en adolescents és important per a poder controlar el comportament agressiu, i així dominar la potencial delinqüència. La recerca, publicada en dos articles, apunta que cal introduir als centres educatius programes d’intervenció que fomenten l’habilitat d’autogestionar aquests estats emocionals.

(D’esquerra a dreta): Elisabeth Malonda Vidal y Anna Llorca Mestre
 

La investigació compara un marc emocional concret (el conjunt format per la ira, l’ansietat, la depressió i la inestabilitat emocional) entre un grup de joves adolescents que tenen antecedents delictius i un grup que no en tenen. Les tres investigadores de la Facultat de Psicologia conclouen que hi ha una forta relació entre la inestabilitat emocional i la ira en ambdós grups, però només el conformat per infractors canalitza aquestes emocions cap a l’agressió.

Els diferents estats emocionals analitzats són, segons la recerca, “més senzills i lineals en el grup de joves no infractors, mentre que la relació entre la inestabilitat emocional i la ira o l’ansietat és més complexa en el cas dels agressors”, expliquen Llorca, Malonda i García. Asseguren que els resultats de la recerca mostren la diferent funció de la ràbia entre el grup de delinqüents i el de no delinqüents. Els primers modulen l’agressivitat física i verbal, la qual porta a la delinqüència, a partir de la ràbia.

En els articles publicats en les revistes The European Journal of Psychology Applied to Legal Context i Psicothema, les expertes també inclouen la variable del gènere, i diferencien en cadascun dels grups les respostes de xiques i de xics. L’única variable que presenta una desviació és la depressió, més habitual en les joves, tant delinqüents com no delinqüents.

En aquest sentit, Anna Llorca, Elisabeth Malonda i Paula García indiquen que cal la inclusió de plans d’intervenció als instituts, per a proporcionar eines amb les quals es puguen controlar aquestes emocions i evitar possibles actituds problemàtiques. Les investigadores de la Universitat de València també consideren que l’empatia és una font motivadora de comportaments més tolerants en l’àmbit social, i una eina potent per a poder controlar sentiments com la ira, la depressió i l’ansietat. 

 

Metodologia

L’estudi s’ha realitzat amb 440 persones entre 15 i 18 anys, dividides en dos grups iguals, formats per delinqüents i no infractors. Les persones pertanyents al primer grup provenen de 4 centres correccionals valencians i les del segon estan escolaritzades en centres públics i concertats de l’àrea metropolitana de València. Els delictes tractats són violència verbal contra els mentors, danys a propietats privades, delictes contra la salut pública i atemptats contra l’autoritat.

El programa ha consistit en la realització d’uns qüestionaris de forma voluntària i anònima d’uns 50 minuts de durada en què les expertes han utilitzat eines per a avaluar comportaments relacionats amb les emocions esmentades. Les psicòlogues remarquen que aquest instrument ha posat de manifest la manca d’autocontrol en determinades situacions socials que experimenten els joves.

 

Articles:

Llorca Mestre A., Malonda E., Samper-García P: «Depression and aggressive behaviour in adolescents offenders and non-offenders». Psicothema, 2017 maig; 29(2):197-203. DOI:10.7334/psicothema2016.276 

Llorca-Mestre, A., et al. «Prosocial reasoning and emotions in young offenders and non-offenders». The European Journal of Psychology Applied to Legal Context (2017), http://dx.doi.org/10.1016/j.ejpal.2017.01.00