University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

La comunicació audiovisual de la ciència en un entorn digital, en les jornades tvmorfosis/contd

  • May 31st, 2017

Les jornades se celebraran en diferents emplaçaments de la Universitat de València entre les dies 1 i 3 de juny. Es tracta de la X edició de les Jornades CONTD – Continguts per a la Televisió Digital, que novament s’uneixen amb TVMorfosis, una de les trobades sobre l’audiovisual de referència a Iberoamèrica.


 

Les sessions, que tenen un format televisiu, es podran seguir en directe des de l’enllaç http://mediauni.uv.es/contd2017/?tag=CONTD2017 i en el Twitter #TVMORFOSIS. 

TVMorfosis/CONTD se celebra de l'1 al 3 de juny però aquesta vesprada del dimecres 31 de maig es farà la presentació d'aquestes. Serà a les 17 hores en una sessió que tindrà lloc en l'edifici històric de la Nau. En l'acte es mostrarà la sèrie documental Vidas y bebidas, una coproducció en la qual participen, entre altres, el Canal 44 de la Universidad de Guadalajara (México) i el Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València. Lacte comptarà amb la presència d’Antonio Ariño, Vicerector de Cultura de la Universitat de València: José Luis Moreno, director adjunt de Cinema i Audiovisuals de l’Institut Valencià de Cultura (IVC); Maria Teresa Chàfer, directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna de la Generalitat Valenciana; Gabriel Torres, director de Canal 44 de la Universidad de Guadalajara, México; i Miquel Francés, director del Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València.

Per la seua banda, la inauguració oficial serà aquest dijous 1 de juny a les 10:30 hores en el Taller d’Audiovisuals i comptarà amb la presència d’Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València; Gabriel Torres, director de Canal 44 de la Universidad de Guadalajara, México; José María Vidal, secretari autonòmic de Comunicació del Govern valencià; Bienvenido León, professor de la Universidad de Navarra i responsable del projecte d’investigació VIDEONLINE; i Miquel Francés, director del TAU. La clausura, que serà el 2 de juny a les 21 hores, estarà presidida por Rafael Crespo, vicerector d’Estudis de Postgrau de la Universitat de València. 

Enguany, com a novetat, també hi haurà trobades i tallers sobre la producció audiovisual de continguts de ciència. Per a finalitzar aquestes jornades, el dia 3 de juny, el taller de coproducció de la sèrie documental La ciencia del vino es realitzarà en el Celler del Roure, situat a Les Alcusses de Moixent, en Terres dels Alforins (València), en el qual participaran panelistes i ponents.

TVMorfosis/CONTD és una iniciativa que pretén obrir un fòrum de discussió en Europa i Iberoamèrica per a treure conclusions sobre l’estat actual del flux mediàtic digital i aportar referents d’equilibri i regularització en els diferents àmbits de la Comunicació Audiovisual.

TVMorfosis/CONTD té un format diferent a les clàssiques jornades o congressos, ja que es tracta d’un formato audiovisual en el qual es combinen diversos programes en directe. Els debats i entrevistes d’aquesta edició estan centrats en l’impacte radical que Internet està provocant en les relacions entre els actors involucrats en la comunicació pública de la ciència, creant un entorn més obert i participatiu, en què la innovació interpreta un paper fonamental.
 
Aquest nou paradigma està propiciant un desenvolupament extraordinàriament ric de formats, estils i vies de difusió, en els quals la creativitat sembla no tindre límits. En un àmbit en el qual el vídeo online representa ja més del 70% de tot el trànsit de dades en la xarxa, l’audiovisual científic es converteix en un contingut clau per a comunicar la ciència de manera atractiva per al gran públic. Tanmateix, el nou ecosistema planteja nombrosos reptes que productores, difusores i audiències hauran de resoldre el més prompte possible.

Durant les jornades s'escoltaran les opinions i reflexions d’experts i analistes, professionals de la producció audiovisual, creatius, teledifusores, investigadors i estudiants de comunicació tant europeus com iberoamericans. Intervendran: Guillermo Orozco, de la Universidad de Guadalajara, México; Alberto Ligaluppi, de la Dirección Nacional de Contenido, Argentina; Lloyd Davis, de la Universidad de Otago, Nova Zelanda; Sri Kalyanaraman, de la Universidad de Florida, EEUU; José Azevedo, de la Universidad de Oporto; Alexandra Falla, de la Fundación Patrimonio Fílmico, Colòmbia; Max Boykoff, de la Universitat de Colorado, EEUU; Mario Alfaro, del SINART, Costa Rica; Arnau Gifreu, de la Universitat de Girona; Blanca Lilia, del Canal de Televisión del Congreso, México; Josep Gavaldà, de la Universitat de València; Joachim Allgaier, de la Alpen-Adria Uniersität, Àustria; Michael Bourk, de la Gulf University for Science and Technology, Kuwait; Pedro Sierra, de la Universidad Nacional de México; Juli Peretó, de la Universitat de València; Alejandro Piscitelli, del ILCE, México; Alfredo Sabbagh, de la Universidad del Norte, Barranquilla; José Alberto García Avilés, de la Universidad Miguel Hernández, Elx; Gema Revuelta, de la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona; Fernando G. Moreira, de la Associació Brasilera de Televisió-ABTU; Ángel Figueroa; de la Universidad Nacional de México; Ma Carmen Erviti, de la Universidad de Navarra; Gerardo Ojeda, de ASECIC; Alicia de Lara, de la Universidad Miguel Hernández, Elx; Diego Mollá, de la Universitat de València. Las sessions estaran presentades i moderades por Carolina Moreno y Germán Llorca, de la Universitat de València. 

TVMorfosis/CONTD servirà en aquesta ocasió com a plataforma per a la presentació dels resultats definitius del projecte de I+D VIDEONLINE, coordinat pel professor Bienvenido León, que ha comptat amb finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat. El programa es completarà amb dos sessions de comunicacions presentades por diversos investigadors i experts en el tema central de les jornades. 

A més, com és habitual en les jornades CONTD, els estudiants del Màster Oficial en Continguts i Formats Audiovisuals de la Universitat de València presentaran els seus projectes en una sessió de pitching davant una selecció de responsables de les principals televisions i empreses productores. En aquesta ocasió, els professionals que valoraran els projectes dels estudiants són Javier González, de TVE; Ernest Sorrentino, productor i director; Alberto Ligaluppi, de la Dirección Nacional de Contenido, Argentina; Miquel Garcia, de TV3; i Emilio Oviedo, de Productors Audiovisuals Valencians (PAV). A continuació, se celebrarà una sessió de consultoria de projectes, amb Giovanna Ribes, de Tarannà Films; Carlos Mochales, de TVE; Enrique Viciano, de Buenpaso Films; Germán Pérez, de Canal Zoom, Colombia; i Ernest Sorrentino.

L’esdeveniment serà produït i realitzat pel Canal 44 de la Universidad de Guadalara (México) i el Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València per a ser retransmès en directe a través de l’espai de radiotelevisió iberoamericà i europeu d’àmbit educatiu i cultural, gràcies a la col·laboració de la Associació Brasilera de Televisión Universitàries de Brasil (ABTU), el Canal Zoom (Colòmbia), SINART (Costa Rica), la Asociación de Profesionales de Audiovisuales Universitarios (APAU) i la Asociación Española y Europea de Cine e Imagen Científicos (ASECIC). 

Totes les sessions es realitzaran en el Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València (C/ Serpis, 29 – Valencia), a excepció de la presentació del dia 31 de maig i del taller de coproducció del dia 3 de juny. Recordem que la presentació, els debats i les entrevistes es podran seguir en directe en l’enllaç http://mediauni.uv.es/contd2017/?tag=CONTD2017. Per a més informació: contd.uv.es