University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Un estudi amb ratolins demostra que l’exercici físic retarda l’aparició de la fragilitat

  • April 27th, 2017

El Grup de Recerca en Envelliment i Exercici Físic de la Universitat de València i l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA ha comparat en ratolins, i en termes de fragilitat, l’estil de vida sedentari enfront d’un estil de vida activa. Els resultats mostren que l’exercici físic retarda de forma molt significativa l’aparició d’aquesta síndrome vinculada a l’edat. L’estudi, publicat en la revista ‘Journal of Gerontology’, té com a objectiu desenvolupar intervencions en animals amb potencial transferència a la pràctica clínica.

María del Carmen Gómez Cabrera i José Viña.

La fragilitat és una síndrome geriàtrica de gran rellevància clínica que afecta aproximadament el 15% de les persones majors de 65 anys. Es caracteritza per una vulnerabilitat que provoca que augmente el risc de discapacitat, mortalitat, o mala qualitat de vida en general, quan el pacient es troba exposat a situacions d’estrès.

María del Carmen Gómez Cabrera, professora titular del Departament de Fisiologia de la Universitat de València i integrant del Grup de Recerca en Envelliment i Exercici Físic, explica que en l’estudi han desenvolupat un test de fragilitat en animals, Valencia Score, basat en el Criteri de Fried, el mètode més utilitzat en la pràctica clínica per a conèixer el grau d’aquesta afecció.

“El nostre mètode mesura la pèrdua de pes, la fatiga, la lentitud de la marxa, la feblesa muscular i la inactivitat física. Realitzem aquests mesuraments, en termes de fragilitat, en ratolins al llarg de tota la seua vida comparant dos grups: un amb un estil de vida sedentari i un altre amb un estil de vida activa (exercici físic voluntari). Els resultats en el model animal mostren que l’exercici físic retarda de forma molt significativa l’aparició de la fragilitat”, ha destacat Gómez Cabrera.

Segons José Viña, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València i director del Grup de Recerca en Envelliment i Exercici Físic, “la fragilitat és una síndrome que no solament es pot prevenir, sinó que també és reversible”. Així, l’expert explica que en un recent assaig clínic desenvolupat en col·laboració amb Francisco José Tarazona, de l’Hospital de la Ribera, “hem demostrat que un programa d’exercici físic és capaç de revertir la fragilitat en humans”.

En aquest estudi, amb 100 pacients fràgils, la meitat d’ells va seguir un programa d’exercici físic multicomponent, 5 dies per setmana, durant 6 mesos. El programa no solament va revertir la fragilitat sinó que va millorar paràmetres cognitius, emocionals i socials. Així mateix, va reduir de forma significativa el nombre de visites al centre d’atenció primària dels pacients. “L’exercici físic programat individualitzat i controlat per persones expertes és una eina amb un enorme potencial en el maneig de la fragilitat”, conclou José Vinya.

 

Grup de Recerca

El Grup de Recerca en Envelliment i Exercici Físic centra les seues recerques en l’envelliment i els radicals lliures, les malalties associades a l’envelliment com la malaltia d’Alzheimer, les alteracions metabòliques durant l’envelliment i la fragilitat associada a aquest. A més, investiga els gens específics que expressen les persones centenàries i la seua regulació mitjançant dieta i exercici. L’any 2013, el grup de recerca valencià va liderar la constitució del Grupo Español para el Estudio de los Centenarios.

 

Articles:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28329258

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26947059

Grup de Recerca en Envelliment i Exercici-FRESHAGE de la Universitat: http://ir.uv.es/t2oBscb

Pàgina en INCLIVA: http://ir.uv.es/6FUDnm0