• Dia Mundial de la Llibertat de Premsa (3 de maig)

  03/05/17

  Dia Mundial de la Llibertat de Premsa (3 de maig)

  «En el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa demane que cesse tot tipus de repressió contra els periodistes - perquè la llibertat de premsa fomenta la pau i la justícia per a tots». — António Guterres, Secretari General de les Nacions Unides.

  La llibertat d'expressió és un dret fonamental, segons estableix l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans:«Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seues opinions, el d'investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió».

  Tenint en compte aqueix dret, el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa és una oportunitat para:

  -Celebrar els principis fonamentals de la llibertat de premsa;
  -avaluar la situació de la llibertat de premsa en el món;
  -defensar els mitjans de comunicació dels atemptats contra la seua independència i;
  -Retre homenatge als periodistes que han perdut la vides en el compliment del seu deure.

  L'Organització per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, la UNESCO, ha triat enguany com a lema el de «Ments crítiques per a temps crítics» amb l'objectiu de destacar el paper dels mitjans en l'avanç cap a societats més pacífiques, justes i inclusives.

  NOTA CONCEPTUAL:
  https://es.unesco.org/sites/default/files/wpfd2017_concept-note_es_web.pdf

 • Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual (26 d'abril)

  26/04/17

  Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual (26 d'abril)

  Cada 26 d'abril, celebrem el Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual per a conèixer la funció que exerceixen els drets de propietat intel·lectual (patents, marques, dissenys industrials, dret d'autor) en el foment de la innovació i la creativitat.

  Enguany, analitzarem la manera en què la innovació està aconseguint que les nostres vides siguen més sanes, més segures i més còmodes en aconseguir transformar els problemes en progrés. Examinarem la manera en què el sistema de P.I. impulsa la innovació atraient la inversió, premiant als creadors i animant-los a desenvolupar les seues idees, i assegurant que els seus nous coneixements estiguen disponibles al públic, de manera que els innovadors de matí puguen basar-se en la nova tecnologia d'avui.

 • Bulletí ONUBIB 1 2017

  15/04/17

  Bulletí ONUBIB 1 2017

  Benvolgut lector, tenim el plaer de presentar-li el primer nombre de l'any 2017 del Butlletí ONUBIB.

  Enguany és un any molt especial per a ONUBIB. La Biblioteca Dipositària de Nacions Unides de la Universitat de València va a complir 50 anys.

  En relació amb l'actual nombre, el lector trobarà les principals novetats d'aquest primer trimestre de 2017. Sí volguérem destacar, atès que una part molt important dels nostres usuaris són investigadors, les Guies de recerca produïdes per les Biblioteques de les Nacions Unides (apartat 1.5). En elles trobarà l'investigador una actualització de la llista original, així com altres guies de recerca que han sigut agregades [entre unes altres: la Biblioteca de la OIT; la Secció de Serveis de Coneixement i Bibliotecaris de la Comissió Econòmica per a Àfrica de l'ONU (ECA); les Biblioteques de l'Economia i la Comissió Social per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL); el Centre de Coneixement Marítim (MKC); de l'Organització Marítima Internacional (OMI/IMO); la Biblioteca del FMI o la Biblioteca UNRIC] Les Biblioteques del Sistema de les Nacions Unides tenen una impressionant selecció de guies de recerca sobre una varietat de temes disponibles.

  Igualment, volguérem destacar l'apartat sobre Espanya i les Nacions Unides (apartat 9), centrat en aquesta ocasió en el compliment dels ODS

 • Dia Mundial de l'Aigua (22 de març)

  22/03/17

  Dia Mundial de l'Aigua (22 de març)

  Tema 2017: «Per què malgastar aigua?»
  La humanitat necessita aigua. L'aigua és un element essencial del desenvolupament sostenible. Els recursos hídrics, i la gamma de serveis que presten, juguen un paper clau en la reducció de la pobresa, el creixement econòmic i la sostenibilitat ambiental. L'aigua propicia el benestar de la població i el creixement inclusiu, i té un impacte positiu en la vida de milers de milions de persones, en incidir en qüestions que afecten a la seguretat alimentària i energètica, la salut humana i al medi ambient.

  L'Objectiu de Desenvolupament número 6: Garantir la disponibilitat d'aigua i la seua gestió sostenible i el sanejament per a tots, inclou una meta de reduir a la meitat la proporció d'aigua dilapidada i augmentar el seu reciclatge.

 • Dia Internacional de la Dona (8 de març)

  08/03/17

  Dia Internacional de la Dona (8 de març)

  El tema de 2017 per a aquest dia és «Les dones en un món laboral en transformació: cap a un planeta 50-50 en 2030».

  «En el Dia Internacional de la Dona, hem de comprometre'ns a fer tot el possible per a superar els prejudicis arrelats, recolzar la participació i l'activisme i promoure la igualtat de gènere i l'apoderament de la dona». — António Guterres, Secretari General de les Nacions Unides

  El món laboral està en transformació, amb implicacions significatives per a les dones. D'una banda, la globalització i la revolució digital i tecnològica creen noves oportunitats, al mateix temps que la creixent informalidad en el treball, la inestabilitat en les fonts d'ingrés, noves polítiques fiscals i comercials i l'impacte ambiental exerceixen un paper decisiu en l'apoderament econòmic de les dones.

  El 8 de març l'observança de les Nacions Unides reflexionarà sobre com accelerar l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible per a impulsar l'aplicació efectiva dels nous Objectius de Desenvolupament Sostenible. Així mateix, se centrarà en nous compromisos dels governs sota la iniciativa «Fem el pas» d'ONU Dones i altres compromisos existents en matèria d'igualtat de gènere, l'apoderament de les dones i els drets humans de les dones.

  Alguns dels objectius clau de l'Agenda 2030 son:

  -Vetlar per que totes les xiquetes i tots els xiquets acaben els cicles de l'ensenyament primari i secundària, que ha de ser gratuïta, equitativa i de qualitat i produir resultats escolars pertinents i eficaços
  -Vetlar per que totes les xiquetes i tots els xiquets tinguen accés a serveis d'atenció i desenvolupament en la primera infància i a un ensenyament preescolar de qualitat, a fi que estiguen preparats per a l'ensenyament primari
  -Posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i les xiquetes a tot el món
  -Eliminar totes les formes de violència contra totes les dones i les xiquetes en els àmbits públic i privat, incloses la tracta i l'explotació sexual i altres tipus d'explotació
  -Eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni infantil, precoç i forçat i la mutilació genital femenina.

 • Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer)

  21/02/17

  Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer)

  "Cap a un futur sostenible a través de l'educació multilingüe"

  En l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4, l'Agenda 2030 se centra en l'educació de qualitat i l'aprenentatge permanent per a tots a fi de que cada dona i cada home puguen adquirir les aptituds, els coneixements i els valors necessaris per a arribar a ser tot el que desitgen i participar plenament en la societat. Açò és alguna cosa especialment important per a les xiquetes i les dones, així com per a les minories, els pobles indígenes i les poblacions rurals. Així es reflecteix en el Marc d'Acció Educació 2030 de la UNESCO, un full de ruta per a l'aplicació de l'Agenda 2030 en la qual es fomenta el ple respecte cap a l'ús de la llengua materna en l'ensenyament i l'aprenentatge i la promoció i preservació de la diversitat lingüística.
  El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser proclamat per la Conferència General de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) al novembre de 1999 (30C/62).

 • Dia Mundial de la Justícia Social (20 de febrer)

  20/02/17

  Dia Mundial de la Justícia Social (20 de febrer)

  La justícia social és un principi fonamental per a la convivència pacífica i pròspera, dins els països i entre ells. Per a les Nacions Unides, la cerca de la justícia social universal representa el nucli de la seua missió en la promoció del desenvolupament i la dignitat humana.

  L'adopció per l'Organització Internacional del Treball de la Declaració de l'Organització Internacional del Treball sobre la justícia social per a una globalització equitativa és només un exemple recent d'aquest compromís. La Declaració se centra a garantir resultats equitatius per a tots a través de l'ocupació, la protecció social, el diàleg social, i els principis i drets fonamentals en el treball.
  L'assoliment d'aquesta justícia social està també estretament vinculada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies