BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

Una part especialment valuosa del fons de la Biblioteca són els 260 cartells que procedeixen la majoria de les recuperacions de guerra, les confiscacions posteriors, o els dipòsits fets quan la nostra ciutat va ser capital de l'Espanya republicana.

Aquesta col·lecció de signe òbviament d'esquerres, si tenim en compte la circumstància històrica en la qual sorgeix, és un valuós material amb què estudiar els valors estètics, els aspectes polítics, les implicacions personals, etc., així com el desenvolupament de les nostres arts gràfiques. L'explosió cartellista que es va donar durant la Guerra va ser la resposta a la necessitat de propaganda i estímul en una confrontació eminentment popular que requeria d'uns mitjans d'expressió artística adequats.

Aquests cartells, procedents de la Guerra Civil, van romandre intactes en "l’infern" de la Biblioteca durant molts anys, circumstància que ha afavorit la seua conservació.

Cartellistes de gran importància, com Antonio i Arturo Ballester, Amster, Bardasano, Padial, Monleón, Wila o Renau, entre altres, es troben representats en aquesta col·lecció.

Els seus estils són variats, des dels que introdueixen les màximes característiques pictòriques possibles, com Dubón, fins als representatius de tendències avantguardistes del moment, com Contreras.

La temàtica és variada, relacionada amb les necessitats de la guerra (com la propaganda política o sindical, l’antifeixisme, l'estímul a la producció, etc.), expressió de les prioritats en la política de la República (cultura, sanitat, etc.).

Editats per les organitzacions polítiques i sindicals (UGT, Socorro Rojo, CNT, etc.) o governamentals (Ministeri d'Instrucció Pública, Direcció general de Belles Arts, etc.), la major part van ser realitzats en impremtes valencianes (Gràfiques Ortega, Litografia J. Ariño, etc.).

Aquest fons ha estat estudiat, entre altres, pels professors Facundo Tomás, Javier Pérez Rojas i José Luis Alcaide.

En l'any 2002 la Universitat va organitzar una exposició que va titular "Art i propaganda", en ella es va mostrar gran part de la col·lecció; existeix una base de dades, amb apèndix documental, d'aquella exhibició.

En el següent enllaç es pot accedir a aquesta col·lecció de cartells en el nostre catàleg Trobes:  Cartells

A més d'aquesta col·lecció, la biblioteca té un important fons de cartells realitzats en València, procedent dels anys que va ser dipositària del Dipòsit legal.