Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Informació i Dinamització Logo del portal

El Programa de Voluntariat del Comitè Espanyol d’ACNUR-CV busca generar i consolidar processos participatius transformadors al voltant del desplaçament forçat i la lluita contra la xenofòbia. Mitjançant una metodologia d’aprenentatge-servei, es pretén generar un grup format, motivat i mobilitzat on cada persona puga exercir d’agent multiplicador de sensibilització en el seu entorn.

L’objectiu és oferir coneixements, pautes i eines per a posar en marxa de manera autònoma accions, iniciatives i campanyes de sensibilització que incidisquen especialment en les causes i conseqüències del desplaçament forçat de persones, la migració, el racisme i la xenofòbia.

El Sedi (Servei d’Informació i Dinamització) dona suport a aquesta iniciativa de voluntariat i organitza la formació bàsica i específica necessària per a la incorporació de l’estudiantat en la seua proposta de participació.

Una vegada finalitzada la formació, es pot sol·licitar la incorporació a aquest voluntariat. ACNUR, a través de l’Observatori del Refugi, admetrà les sol·licituds de participació en funció de les places disponibles i de l’adequació del perfil de la persona sol·licitant a les característiques de la proposta.

 

Curs 2023-2024
 

A) FORMACIÓ 


Dates: del 3 al 18 de novembre de 2023. Consulteu el calendari ací [PDF].


Modalitat: presencial, amb 25 h de durada.  


Places: 25.


Programa

  • Bloc comú: Formació bàsica sobre voluntariat (5 hores). 
  1. Per què el voluntariat? Dades, realitats i dinamismes socials que generen l’oportunitat i la conveniència de l’acció voluntària. Estratègies de comprensió de l’entorn i d’identificació d’opcions d’actuació.
  2. Què és el voluntariat? Què és i què no és voluntariat. Principals riscos en la definició i pràctica de l’acció voluntària. Eines i estratègies per a una acció voluntària centrada en la promoció.
  3. Ser voluntari, ser voluntària. Processos personals i col·lectius que permeten passar del coneixement d’una realitat a la implicació i a la corresponsabilitat en la seua transformació.

 

  • Bloc específic (20 hores). 
  1. Introducción al treball d'ACNUR i al desplaçament forçat
  2. Refugi i Drets Humans. Agenda 2030 
  3. Activisme i búsqueda d’informació en fonts fiables i diversas
  4. Ferramentes per al diseny i execució de campanyes d’activisme social 
  5. Selecció de temàtiques per a les campanyes, formació de grups, explicació del procés pràctic que s’inicia després de la formació.

 

Professorat

  • Marta Rivas Muro, coordinadora de projectes d’Incidencia i Educació per a la Ciudadania Global del Comité espanyol d’ACNUR - CV.
  • Sessió amb persona refugiada de NaTakallam.
  • Samuel Sebastián Pérez Rodríguez, cineasta especialitzat en Drets Humans i tècnic consultor del Comité espanyol d’ACNUR - CV.
  • Participació de persona consultora especialitzada en periodisme i interculturalitat.
  • Especialista en Dret Internacional i Drets Humans. Facultat de Dret.

 

B) PARTICIPACIÓ EN EL VOLUNTARIAT ACNUR EN PROMOCIÓ DELS DRETS HUMANS DE LES PERSONES REFUGIADES 

Les persones que hagen completat la formació amb la qualificació d’apte/a rebran a partir del 4 de desembre de 2023 un correu electrònic que els donarà l’opció de incorporar-se a les activitats del voluntariat en ACNUR:

L’estudiantat de grau que hi participe pot obtenir el reconeixement d’1 crèdit ECTS, sempre que es verifique la dedicació prevista en cada proposta.

 

 

VULL INSCRIURE’M EN VOLUNTARIAT UV!