Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències Socials Logo del portal

Amb la participació de: - Antonio Pérez (Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet) - Arturo Sanz (Horts Urbans de Benimaclet) - David Estal (Equip Tècnic del Concurs d'Idees per al PAI Benimaclet Est)

 

Els HORTS URBANS DE BENIMACLET són una iniciativa de l’Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet, gràcies a la qual, amb la participació i l’esforç de tots els hortolans i hortolanes, s’ha aconseguit recuperar uns terrenys que, originàriament destinats a parc públic, han estat abandonats durant més de quinze anys, i que aquests terrenys hagen estat cedits anticipadament pel seu propietari a l’Ajuntament de Valencia per a l’ús com a horts urbans veïnals.

PER QUÈ PLANTEGEM AQUESTA INICIATIVA?

Pels beneficis que genera per al barri i la ciutat

- Recuperem un troç de l’horta de Benimaclet, poble l’origen del qual és l’horta, de la qual ha quedat separat per la Ronda Nord.

– També recuperem el sistema de séquies de rec, en gran part fet malbé per la pressió de la ciutat. En el nostre cas reutilitzem un ramal de la Séquia de Mestalla.

– Generem un punt de trobada per als veïns i veïnes, un lloc d’intercanvi de treball i d’il·lusió, allunyat de les relacions competitives i monetàries.

– Creem dins de l’espai dels Horts una zona comuna, gestionada i mantinguda pels hortolans i hortolanes, però oberta a tot el barri, on poder dur endavant les activitats que els veïns proposen.

– Generem punts de compostatge en totes les parcel·les: seixanta famílies i col·lectius reciclarem els residus orgànics en el barri.

Pels beneficis que genera per als hortolans i hortolanes

- Promocionem l’autoconsum de productes frescos I la sobirania alimentària, aportant una nova perspectiva sobre la seguretat alimentària, l’ús de productes químics i la cura de la terra.

– El treball comunitari de la terra produeix efectes positius a nivell psicològic, terapèutic i social: sensació de benestar, integració social, sentiment de comunitat…

– El projecte HORTS URBANS DE BENIMACLET, és una proposta alternativa d’educació ambiental i nutricional a l’abast dels centres educatius del barri i una aposta per l’agricultura ecològica en un barri amb una profunda tradició agrícola.

– Potenciem les relacions transversals entre els veïns i veïnes, especialment entre generacions.

Pels drets que s’exerceixen i les possibilitats que s’obren

- És un procés comunitari de construcció d’un projecte social, vertebrador, democràtic i inclusiu, fonamentat i recolzat per la participació ciutadana.

– És una acció col·lectiva des d’allò local cap a nivells superiors de l’acció política i econòmica. Els veïns decideixen no esperar més les promeses politiques i els terminis urbanístics i actuen per tal de recuperar un espai comú necessari per al barri.

– Escenifica la producció col·lectiva de coneixements i el desenvolupament d’aprenentatges mitjançant tallers i cursos de formació sobre agricultura; intercanvi d’experiències, de llavors, d’idees; propostes i iniciatives sobre la utilització de la zona comuna dels HORTS, etc.

– Contribueix a reclamar per als veïns i veïnes de Benimaclet el dret a una vida digna, permetent-los ser protagonistes reals de l’acció transformadora del barri.

 

Data 25 de novembre de 2014 de 16:00 a 18:00. Dimarts.

 
 
Lloc de realització

Sala d'Actes de la Facultat de Ciències Socials

 
Organitza

Facultat de Ciències Socials.

 

Contacta Vicent.Claramunt@uv.es

 
Més informació