Logo UVFacultat de Ciències Socials Logo del portal

Premiada internacionalment una Tesi Doctoral en Treball Social defensada a la Universitat de València

  • 29 d’abril de 2016
José Javier Navarro Pérez, Eveline Chagas i Alberto Jáuregui, després d'arreplegar els premis.

“Estils de Socialització en Adolescents en Conflicte amb la Llei amb perfil d'ajust. Riscos associats al seu comportament”

José Javier Navarro, doctor en Desenvolupament Local i Territori i professor del Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de València, va ser premiat amb un Accesit en el II Premi Internacional de Tesis Doctorals sobre Treball Social durant la clausura del II Congrés Internacional de Treball Social, celebrat en la Universitat de La Rioja amb assistència de 600 participants acreditats de diferents països. Eveline Chagas Lemos (Universitat de Barcelona) va ser la guanyadora del II Premi de Tesis Doctorals, mentre que Alberto Jauregui (Universitat Pública de Navarra) va obtenir el primer accésit.


La recerca guardonada porta per títol “Estils de Socialització en Adolescents en Conflicte amb la Llei amb perfil d'ajust. Riscos associats al seu comportament”. Es tracta d'un treball empíric construït a partir de mètodes mixts des de l'òptica d'adolescents, les famílies i els professionals amb els qui es relacionen. Adolescents influenciats per les tecnologies, la moda, l'oci, el consum, els béns materials i amb greus manques en el plànol dels valors, la dimensió reflexiva, les relacions afectives. Distanciats d'una socialització constructiva i enfrontats a institucions formals com per exemple la família o l'escola.


Forma part important del gruix del treball, les implicacions que té la família en l'educació i desenvolupament personal, afectiu i motivacional dels fills; en com l'escola configura el nou repte de l'acompanyament educatiu, en quin mesurada les dinàmiques d'oci i activitats de temps lliure possibiliten afavoreixen / redueixen pràctiques de risc o de com els avanços socials, científics i tecnològics produïts en les últimes dècades i fomentats per la crisi, han afectat a les dinàmiques quotidianes dels adolescents; en com el territori, les pràctiques que es donen en ell i l'ordenació dels recursos que ho formen, influeixen en la determinació dels adolescents per a assumir activitats de risc que desemboquen en problemàtiques d'inadaptació social penalment sancionables. També va ser objecte d'interès identificar la reincidència i establir un perfil d'adolescent en conflicte amb la llei subjecte als progressos de les noves societats.


La tesi doctoral de JJ Navarro, va ser dirigida pels professors doctores Xavier Uceda i Josep Vicent Perez-Cosin i va obtenir la qualificació d'excel·lent 'cum laude'; proposa un marc teòric per a reflexió de les actuals adolescències i desenvolupa la necessitat de la relació afectiu-educativa amb l'adolescent i el seu context per a incidir adequadament en el seu procés madurativo. Des d'aquesta perspectiva compromesa del Treball Social, la Tesi es posiciona en el paradigma de la postmodernidad i en les incerteses que reflecteixen l'evolució social durant les últimes dècades. Les influències del territori i els factors globals que fragilizan tant les dinàmiques quotidianes dels adolescents com les seues competències i potencialitats.