Logo UVFacultat de Ciències Socials Logo del portal

XIV Congrés d'Antropologia: “Antropologies en Transformació: sentits, compromisos i utopies”

  • 4 de setembre de 2017
Image de la noticia

Del dia 5 al 8 de setembre de 2017. Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València.

Del dia 5 al 8 de setembre, la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València i el Museu Valencià d’Etnologia acullen el XIV Congrés d'Antropologia. Es tracta del principal congrés Estatal d'Antropologia Social i Cultural que, sota el lema “Antropologies en Transformació: sentits, compromisos i utopies”, convoca la Federació d'Associacions d'Antropologia de l'Estat Español (FAAEE) i que organitza, en aquesta ocasió, l'Associació Valenciana d'Antropologia (AVA), amb la col·laboració d'entitats com la Facultat de Ciències Socials i els Vice-rectorats de Cultura i Igualtat i de Participació i Projecció Territorial i el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat Politècnica de València, el Museu Valencià d’Etnologia, la Institució Alfons el Magnànim, la Diputació de València, l'Ajuntament de València, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Cooperativa Consum, el Consell regulador Orxata de Xufla València, el Museu de la Festa d’Algemesí i Caixa Popular.

Els més de 600 inscrits participaran en 26 simposis en els quals es debatrà per contribuir a una reflexió antropològica que permeta comprendre el món actual i, especialment, la situació generada en el context de crisi sistèmica i la multiplicitat de propostes i moviments socials globals de superació i transformació utòpica que han sorgit aquests anys i que inclouen idees i pràctiques que han incorporat, gradualment, les diversitats i els sistemes de coneixement locals i/o alternatius, com a ingredients necessaris per a la seua potenciació com a moviments intrínsecament universals. El repte de l'antropologia enfront d'aquest fenomen sembla ser contribuir a la desmonopolització del pensament social dominant, desvetllant les alteritats, però sense renunciar a una manera universal d'intel·ligibilitat que les face eficaces.

El congrés s'ha organitzat sobre els principis de sostenibilitat, igualtat i solidaritat pel que s'han cuidat tots els detalls relatius a igualtat de gènere, respecte pel medi ambient i atenció a persones amb discapacitat i el suport a persones en exclusió, entre altres. A més dels simposis, l'esdeveniment comprèn ponències plenàries i un programa d'actes paral·lels i activitats culturals que conté, entre altres coses, la plantà i cremà d'una falla, una partida de pilota al carrer, una visita al Cabanyal, la visita a la València republicana, la visita al Micalet, l’exposició “Joan F. Mira. L’ofici de mirar i escriure” o una taula rodona sobre orxata i una degustació d'aquesta. Així, el congrés ofereix a els qui participen diverses experiències que els aproximen a la ciutat com a context.

Més informació en la web del congrés http://congresoantropologiavalencia.com/ca