UVtransparènciaUniversitat de València Logo del portal

En el programa electoral amb què l’actual Consell de Direcció va concórrer a les passades eleccions va quedar palesa la visió d’universitat a partir de la qual es treballarà durant els pròxims quatre anys.

Una visió que s’ha d’integrar en el conjunt de canvis socials, econòmics i normatius que s’estan produint en els últims anys, fins i tot mesos, i que planteja una sèrie de reptes per al període 2023-2026. Entre aquests reptes, cal destacar:

Mantenir una formació universitària d’excel·lència, funció fonamental de les universitats, tal com s’estableix en la normativa bàsica del Sistema Universitari Espanyol (Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari -LOSU-, art. 6). Per aconseguir-ho, es requereix transmetre els coneixements, juntament amb les competències i habilitats inherents a aquests, que l’estudiantat ha d’adquirir per a obtenir els títols universitaris, i fer-ho complint àmpliament els estàndards de qualitat que estableix el marc de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES).

Mantenir la UV en una posició d’excel·lència en la recerca científica i en la transferència al sistema productiu i a la societat, apostant clarament per la captació i la retenció de talent, la recerca d’excel·lència. Recerca i transferència que han d’estar, també, al servei de la millor docència universitària.

Continuar desplegant la transformació digital, tant en la gestió com en el conjunt d’activitats universitàries, sense perdre l’element diferencial de la presencialitat, que és clau en la formació de destreses i valors a través de la vida universitària.

Mantenir i incrementar la capacitació permanent del personal docent i investigador (PDI) i d’administració i serveis (PTGAS1), per al millor compliment de les seues funcions. I fer-la coexistir amb la renovació planificada de les nostres plantilles, tot corregint les disfuncions generades per les restriccions a què s’han vist sotmeses durant anys les administracions públiques, especialment per les taxes de reposició, que han provocat un increment de l’edat mitjana de les plantilles i un alentiment dels processos d’estabilització i promoció de PDI i PTGAS.

Impulsar els principis de gestió responsable, eficaç i eficient per a optimitzar el bon ús dels recursos públics.

Mantenir i incrementar les nostres polítiques de compromís amb la sostenibilitat i amb una universitat inclusiva basada en els principis d’igualtat i diversitat.

Mantenir la Universitat de València com un agent cultural de primer ordre que transferisca coneixement i cultura més enllà dels seus campus universitaris.

Adaptar les nostres polítiques i marcs normatius a les exigències que planteja la implementació de la LOSU.

Incorporar aquells aspectes que preveu el Pla pluriennal de finançament (PPF) del Sistema Públic Universitari Valencià (SPUV), especialment els que estan relacionats amb el finançament per objectius a través de l’anomenat Fons de Millora de la Qualitat.

I incorporar també les exigències dels canvis legislatius d’altres normes que afecten directament els àmbits competencials de les universitats públiques, com és el cas de la Llei 17/2022, per la qual es modifica la Llei 14/2011 de la ciència, la tecnologia i la innovació, el Reial decret llei 32/2021 de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball, o la Llei 3/2022, de 24 de febrer, de convivència universitària, entre altres.

Una universitat moderna, líder del SPUV i capaç d’afrontar els nous reptes i exigències, convertint-los en oportunitats per a millorar els seus nivells d’excel·lència i de servei a la societat. Aquesta visió és la meta amb què es dissenya aquest Pla estratègic de la UV per al període 2023-2026 (PEUV 2023-2026).

1 Nova terminologia plantejada per la LOSU, que es correspon amb l'anterior categoria de PAS.