Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Sol·licitar conferència

 

Actualment, l'estudi i la caracterització d'objectes arqueològics i obres d'art comprèn un ampli conjunt de disciplines i integra equips multidisciplinaris d'arqueòlegs, historiadors, físics, químics, etc., que apliquen el mètode científic amb un objectiu comú: l'estudi dels materials emprats en la confecció de béns culturals. L'objectiu de la conferència és mostrar, mitjançant exemples, les potencialitats de la fluorescència de raigs X (XRF) com a tècnica analítica no destructiva aplicada a l’estudi del patrimoni històric i cultural. La conferència està estructurada en dues parts.

La primera consta d'una breu introducció tècnica amb la descripció dels principis físics i la instrumentació en què es basa la tècnica. En la segona part es presenten exemples d'aplicacions en l'estudi i la caracterització de diverses manifestacions artístiques en l'àmbit de la pintura rupestre, pintura mural, retaules, pintura sobre llenç, pigments ceràmics, vidre, aliatges metàl·lics, papers i tintes.

 

 

 

 

Breu CV

Clodoaldo Roldán és professor titular del Departament de Física Aplicada i Electomagnetisme de la Universtitat de València, i investigador adscrit a l’Institut de Ciència dels Materials (ICMUV) de la Universitat de València (ICMUV). Imparteix docència en assignatures de Física en diferents graus de la Universitat de València: Física, Química, Enginyeria Química, Enginyeria Telemàtica, Enginyeria Electrònica i Industrial, Biologia i Medicina. Així mateix, és professor en assignatures relacionades amb tècniques analítiques aplicades a la caracterització del patrimoni cultural material del Màster en Arqueologia i del Màster en Patrimoni Cultural de la Universitat de València. Ha desenvolupat línies d’investigació relacionades amb tècniques nuclears i simulacions Monte-Carlo aplicades a la caracterització de fonts radioactives, a l’estudi d’activació protònica de materials per a detectors espacials i la mesura de radioactivitat ambiental. Actualment és el director tècnic del Laboratori de Radioactivitat Ambiental de la Universitat de València (LARAM) i responsable de la unitat d'Arqueometria de l'ICMUV. Secretari de la Societat d'Arqueometria Aplicada al Patrimoni Cultural. Amb la seua investigació en arqueometria col·labora amb diferents departaments de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, l'Istituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali, la Università di Sassari, la Università di Roma, així com diferents institucions com el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Suntuàries "González Martí, el Museu de Belles Arts de València, l'Institut Valencià de Conservació i Restauració, el Museu de Prehistòria de València i l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, entre altres institucions relacionades amb la conservació i salvaguarda del patrimoni cultural material. És autor i coautor de més de 70 publicacions científiques i d'un centenar de contribucions en congressos nacionals i internacionals.

 

Més informació

 

Xarxes socials

  • @FacFisicaUV
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

Sol·licitar conferència

 

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació.