Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Dimarts 3 de novembre de 2009

Matí:

Hora: 12.30h
LLoc: Sala d'actes de l'aulari interfacultatiu. Campus de Burjassot Paterna
Presentació de l’edició commemorativa il·lustrada de L’origen de les espècies per part de l’il·lustrador Carles Puche i els curadors del text, Juli Peretó i Andrés Moya.
Projecció d’un documental sobre Darwin.

Vesprada:

Espai Ciència: homenatge a la família Darwin.
Hora:18.00 h
Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània (C. Sant Ferran 12)

Conferència de Mercè Piqueras: Més sobre Ms. Darwin que sobre Mr. Darwin (o Emma Darwin, una gran dona darrere d’un gran home).
Hora: 19.30h

Conferència d’Emma Darwin: Creative thinking, the Darwin family in Science and the Arts (amb traducció simultània)

Cicle de conferències

  • Darwin Ara i Aci. La vigència del llegat Darwin
  • "L'herència de Darwin: els animals no humans subjectes de drets?"

per Javier de Lucas Facultat de Dret i Institut Universitari de Drets Humans, Universitat de València

Data:30 de juny de 2009
Hora: 19.00h
Lloc: l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València
C/ Sant Ferran, 12. València
Tel.: 963157799
Entrada lliure
Més informació:

Octubre Centre de Cultura Contemporània
Acció Cultural del País Valencià

  • Darwin a D@rwin

Data: dijous 21 de maig de 2009
Hora 12.30 h
Lloc: Sala de Conferències de la Biblioteca Eduard Boscà. Campus Burjassot-Paterna
Darwin i Wallace, Una noble competència científica
a càrrec de Manuel Costa Talens

Nota important: La conferència de Rosa de Frutos,programada per al dia 21 ha estat cancel·lada i en el seu lloc impartirà la seua conferència el professor Manuel Costa Talens.

Conferència: Els líquens com bioindicadors de la salut dels boscos i del canvi global
Eva Barreno Rodríguez
Data: dijous 21 de maig de 2009
Hora: 9.30 h
Lloc: Aula CAM "La Llotgeta" Plaça del Mercat, 4 València

Dia: 19 de maig de 2009
Hora: 19 h
Lloc: Saló d'Actes Museu de Prehistòria
on està el museu?
plànol google

  • Darwinismo y Evolución Humana"

Dr. Jose María Bermúdez de Castro
Director Centro Nacional de Investigación de la Evolución Humana
+ informació

Data: 12 de maig de 2009
Hora: 11 h.
Lloc: Saló d'aActes Joan Fuster

  • Darwin: Autobiografia, texto y contexto

Dr. Justo Serna Alonso (Universitat de València)
+ informació

  • Cicle Darwin a D@rwin

Data: divendres15 de maig de 2009
Hora:12.30 h
Lloc: Sala de Conferències de la Biblioteca Eduard Boscà. Campus Burjassot-Paterna

Canvi de data
La conferència de Javier de Lucas : L'Herència de Darwin: els animal no humans subjectes de drets?
prevista per al dia 6 de maig de 2009 ha estat traslladada al dia 30 de juny de 2009
+informació

  • Els inicis de la vida

Conferència Inaugural de la Fira del Llibre
Durant la major part de la història de la Terra, la vida ha estat invisible. Les comunitats bacterianes han modelat la superfície i l'atmosfera del planeta al llarg de milers de milions d'anys. Tot i la insignificança d'aquests microorganismes, representen formes de vida molt diverses i originals, adaptades als ambients més insòlits que puguen imaginar. Moltes de les activitats que associem amb els organismes pluricel·lulars, com ara fongs, plantes o animals -la reproducció, la predació, el moviment, el sexe i més- són realment invencions bacterianes antigues. Molt abans de l'aparició evolutiva dels animals i de les plantes més simples, els bacteris ja havien escrit els primers capítols de la història de la vida.
Lynn Margulis (Chicago, 1938), és catedràtica de Geociència a la Universitat de Massachusetts-Amherst i codirectora del departament de Biologia Planetària de la NASA. És membre de nombroses acadèmies i institucions de renom, comitès i responsabilitats editorials, entre altres: l'Acadèmia de les Ciències d'Estats Units, l'Acadèmia Russa de Ciències Naturals, l'Acadèmia Americana d'Arts i Ciències, l'International Society for the Study of the Origin of Life, the Linnean Society, the Society for Research and Education in Earth Systems Science, la Societat Catalana de Biologia, Journal of Molecular Evolution (1980-1984), Journal of Theoretical Biology (1979-1984), Biosystems (1979-1993), International Microbiology (1998- )
Ha estat guardonada amb una llarga llista de premis i distincions, entre les quals destaquen els onze nomenaments com a doctora honoris causa, NASA Public Service Award (1981), Commandeur de l'Ordre des Palmes Académiques de France (1989), National Medal of Science (1999) del President William Clinton...
Ha publicat nombrosos articles i llibres, a més de tot tipus de materials didàctics i publicacions específiques sobre divulgació científica. Entre altres, cal destacar "Cinc regnes", "El origen de la célula", "Microcosmos", "Biosferas: metamorfosis del planeta tierra", "Què és la vida?, "Què és el sexe?" "Planeta Simbiótico: un nuevo punto de vista sobre la evolución", "Peces Luminosos, historias de amor y ciencia".
La primera versió completa de la seua «teoria de l'endosimbiòsi seriada» fou publicada el 1967 amb el nom d'Origin of Mitosing Cells a la revista Journal of Theoretical Biology després d'haver-se rebutjat quinze vegades. Després de trenta anys d'estudi i de recerca, la seua teoria és acceptada sense crítica i avui li agrada presumir de que ha guanyat tres de les quatre batalles de la seua teoria. Fa milers de milions d'anys quatre ancestres, bacteris, independents i físicament separats, es fusionaren tot seguint un ordre específic per convertir-se en un nou tipus d'èsser. Només l'origen simbiòtic de l'aparell de motilitat queda per demostrar, però Lynn Margulis ha predit que també guanyarà aquesta discussió en una dècada.
Pensa que una de les raons de que l'acceptació de la simbiogènesi s'haja retardat és que xoca directament amb presumpcions comunes i respectades. El seu treball sobre simbionts microbians la portà a criticar i després revisar la classificació biològica, i així s'endinsà en la taxonomia, la ciència d'identificar, donar nom i classificar als organismes. La seua descripció, que pretén reflectir la història evolutiva, comprèn una classificació en dos nivells i cinc regnes.