Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La Universitat de València ha acollit la tercera edició del Programa Internacional de Mentorització Estats Units-Europa

  • 18 de juliol de 2017

La Facultat de Medicina i Odontologia ha acollit la tercera edició del Programa Internacional de Mentorització EUA-Europa (IMP) de la International Mentoring Foundation for the Advancement of Higher Education (IMFAHE). Es tracta d’una trobada dels sectors educatius públic i privat, en què s’han analitzat les estratègies per a atraure talent investigador i docent i per a incrementar l’ocupació dels titulats universitaris.

Zafira Castaño, Gustavo Zaragozá, Esteban Morcillo, Alfredo Albáizar i Guillermo Palao. 

L’acte ha sigut organitzat pel Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València (UV). En la inauguració, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va destacar que es tracta d’un programa “especialment rellevant per a la Universitat i que ha arribat a la tercera edició, per això podem dir que ja està relativament consolidat”. El màxim dirigent de la institució acadèmica va remarcar que per als estudiants “significa contactes fluids amb persones que van eixir d’universitats espanyoles, també d’aquesta Universitat, i treballen a l’estranger, particularment als Estats Units, en institucions acadèmiques i universitàries rellevants, i que fan un magnífic treball i una bona recerca”.

Aquest curs acadèmic, la Universitat de València participa en el programa amb vint alumnes de les facultats de Medicina i Odontologia, Farmàcia, Ciències Biològiques, Química i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE). Les dues estudiants de la UV que han obtingut una beca del programa són Laura Escrivá Llorens i María Teresa Rubio Martínez-Abarca.

Els objectius d’aquesta jornada, celebrada el 3 de juliol, han sigut debatre com promoure el desenvolupament professional dels alumnes que cursen graus, proposar solucions per a evitar la fuga de cervells, suggerir mesures per a reduir l’índex d’atur dels titulats i llançar iniciatives amb les quals atraure talent internacional i fer les ciutats més atractives.

El vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat, Guillermo Palao, ha destacat que a més dels estudiants que han participat en IMP de forma directa, centenars ho han fet indirectament, ja que el programa conté mentoritzacions directes als estudiants seleccionats, i els seminaris en línia (webinars) –tipus de conferència per Internet interactiva entre els participants i el conferenciant– han sigut en obert.

“El programa IMP està donant possibilitats d’internacionalització als estudiants de les carreres científiques i tecnològiques. Amb aquest programa perseguim afegir-ne un altre als que ja funcionen en la institució per facilitar la internacionalització en tres àmbits concrets: l’economia, l’enginyeria i la biomedicina”, ha indicat Guillermo Palao.

D’altra banda, Laura Escrivá, participant en el programa IMP, ha destacat el gran suport que ha suposat la iniciativa: “La veritat és que m’ha sorprès prou. M’hi vaig inscriure sense saber ben bé què hi podia trobar. I ha sigut molt útil tenir un mentor a la teua disposició per als dubtes i preocupacions. Ho repetiria i ho recomane”. Per a l’estudiant de la Facultat de Farmàcia –que ha obtingut una beca en un prestigiós centre dels Estats Units–, “cal aprofitar l’estada, perquè em pot donar l’oportunitat d’aprendre coses molt interessants i també continuar aprenent”.

 

Programa educatiu

La presidenta i cofundadora d’IMFAHE, Zafira Castaño, ha remarcat que IMP “consisteix en un nou programa educatiu en què connectem el talent espanyol que és a l’estranger, en les institucions més prestigioses i en tres continents, i amb el qual retornem de forma intel·lectual aquest talent”. La institució treballa de forma col·laborativa amb el 25% de les universitats espanyoles i amb més de 3.000 estudiants per promoure l’excel·lència i importar noves tendències innovadores, de manera que les universitats espanyoles puguen competir i estar al mateix nivell que les estrangeres.

El director de relacions institucionals de Santander Universidades España, Alfredo Albáizar, va remarcar el valor econòmic del coneixement: “El talent és una divisa que no es devalua. Al contrari, es revalora cada dia, i el nostre objectiu és continuar contribuint al seu creixement”.

 

Generació de talent

Gustavo Zaragoza, director general d’Anàlisi, Polítiques Públiques i Coordinació de la Generalitat Valenciana, va traslladar la salutació del president Ximo Puig i va incidir en l’esforç de la Generalitat Valenciana per recuperar talent emigrat a l’estranger: “El 9 de juny es va aprovar el pla Generació Talent (GenT) amb una dotació de 61,6 milions d’euros en dos anys, que pretén, mitjançant contractes de recerca, pal·liar la fuga de cervells”. Com va recordar el dirigent de la Generalitat, entre els anys 2011 i 2015 van marxar més de 1.000 investigadors de la Comunitat Valenciana.

Isabel Durán, representant de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) a IMFAHE, va remarcar que aquestes jornades, sobretot per a estudiants de doctorat, tenen com a objectiu potenciar la figura del mentor, una figura molt implantada als Estats Units. La també vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat Complutense de Madrid va afegir: “És un any pilot a la Complutense, amb deu alumnes mentoritzats per IMP. Han aprés com millorar el currículum, demanar una beca o obtenir beques amb la col·laboració del mentor”.

 

Promoció de l’excel·lència

Entre les finalitats d’IMFAHE destaca promoure l’excel·lència, el rigor, la transparència i l’esperit innovador i emprenedor dels estudiants universitaris i de postgrau, així com acostar noves opcions professionals als joves talents espanyols a l’estranger.

Les ponències del Programa Internacional de Mentorització EUA-Europa ofereixen als participants la possibilitat de proposar iniciatives per a connectar i augmentar la coordinació entre els joves talents emigrants, les universitats, la indústria i el govern.

En aquesta jornada han participat les universitats de València, La Laguna, Valladolid, Oviedo, Europea Miguel de Cervantes, Autònoma de Madrid i Politècnica de València. I també la Fundació General de la Universitat de València i el Banc Santander.

 

International Mentoring Foundation for the Advancement of Higher Education (IMFAHE):

http://www.imfahe.org/

Pots consultar el programa de la jornada fent clic ací