Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Especialistes de països europeus analitzen en la Universitat la supervivència del càncer infantil

  • 18 d’abril de 2016
Image de la noticia

La Universitat de València organitza una trobada científica, 'Diferències i variacions de supervivència del càncer infantil en països europeus de llengua llatina', la qual reuneix els principals especialistes en supervivència del càncer infantil a Itàlia, Portugal, França, Suïssa o Espanya. El workshop tindrà lloc aquest dimarts 19, a la Facultat de Medicina i Odontologia.

En aquesta jornada, que inaugurarà el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el degà de la Facultat de Medicina i Odontologia, Federico Pallardó, epidemiòlegs i oncòlegs pediatres tractaran les diferències respecte als indicadors de supervivència del càncer infantil als països europeus i les causes d’aquesta situació, i també proposaran estudis cooperatius internacionals amb què identificar els motius d’aquestes variacions.

 

El workshop està organitzat pel Registro Español de Tumores Infantiles, ubicat a la Universitat de València, en col·laboració amb experts europeus de RARECARENet (Information Network on Rare Cancers) i EUROCARE (European Cancer Registry), i hi participarà la Federación Española de Padres de Niños con Cáncer i la Red Telemática de Investigación Cooperativa en Cáncer (RTICC).

 

«La supervivència del càncer infantil és l’indicador bàsic de la curació d’aquests malalts. Tots els xiquets i xiquetes amb càncer haurien de tenir les mateixes expectatives de curació, siga quin siga el país a què pertanyen, però no en tots els països s’assoleix la mateixa supervivència. I això és aplicable a Europa, a Espanya i als països del seu entorn», destaca Rafael Peris Bonet, catedràtic de Documentació Mèdica de la Universitat de València i director del Registro Español de Tumores Infantiles (RETI-SEHOP).

 

L’estudi EUROCARE sobre supervivència a Europa dels casos diagnosticats entre els anys 2000 i 2009 ha demostrat que hi ha diferències i dèficits de supervivència entre països europeus. Algunes raons importants d’aquestes diferències de supervivència podrien ser degudes a les característiques de l’assistència al càncer infantil.

 

"En vista de les diferències observades, és urgent que un grup d’experts (epidemiòlegs i oncòlegs pediatres), aprofundisca en les possibles explicacions i propose els estudis cooperatius internacionals apropiats per a identificar i fer aparèixer els factors causals dels dèficits de supervivència en els infants amb càncer d’alguns països», indica Rafael Peris.

 

 

Congrés Internacional GRELL

 

Les conclusions i propostes del workshop de València seran exposades al Congrés Internacional del Grup d’Epidemiologia i Registre del Càncer dels Països de Llengua Llatina (GRELL), que tindrà lloc el pròxim mes de maig a Albi (França), amb la finalitat de promoure les cooperacions internacionals necessàries. 

 

En la reunió participaran experts en oncologia pediàtrica i epidemiòlegs rellevants dels països esmentats, responsables dels principals registres de càncer. Gemma Gatta, de l’Istituto  Nazionale dei Tumori de Milà, líder de RARAECARENet i membre de la direcció científica d’EUROCARE, obrirà i tancarà la jornada de treball.

 

 

Registro Español de Tumores Infantiles

 

El Registro Español de Tumores Infantiles (RETI-SEHOP), creat l’any 1980, és un projecte científic per a millorar l’assistència als infants amb càncer a Espanya, a través de la investigació epidemiològica d’aquesta malaltia i les seues causes. Està dirigit pel professor Rafael Peris Bonet i situat a la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. El RETI-SEHOP és fruit d’una col·laboració prolongada, des de l’any 1980, entre la Sociedad Española de Hematología y Oncología Pediàtricas (SEHOP) i la Universitat de València. Aquest treball conjunt es va formalitzar el 26 d’abril de 2007 mitjançant un conveni de col·laboració entre les dues entitats que actualment rep el suport del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (MSSSI).

 

El registre disposa d’una xarxa estatal de 46 centres informants, que inclou totes les unitats d’oncologia i hematologia pediàtriques d’Espanya, i també hi col·laboren els registres de càncer regionals. Amb una cobertura del 94% de la incidència del càncer infantil a Espanya, constitueix el sistema d’informació o registre de càncer més complet del país.  

 

Reportatge sobre el Registro Español de Tumores Infantiles, situat a la Universitat de València: https://www.youtube.com/watch?v=mS8cV7dBCNU

 

 

PARTICIPANTS AL WORKSHOP

 

Rafael Peris Bonet: Professor Medical Documentation, Faculty of Medicine, University of Valencia. Director, Spanish Childhood Cancer Registry (RETI-SEHOP). University of Valencia, Valencia, Spain.

 

Gemma Gatta: Evaluative Epidemiology Unit, Department of Preventive and Predictive Medicine, Fondazione IRCCS "Istituto Nazionale dei Tumori", Milano. RARECARE Net, Project Leader, EUROCARE Scientific Direction, Italy.

 

Laura Botta: Evaluative Epidemiology Unit, Department of Preventive and Predictive Medicine. Fondazione IRCSS “Istituto Nazionale dei Tumori”, Milano, Italy.

 

Ricardo Capocaccia: Evaluative Epidemiology Unit. Fondazione IRCCS "Istituto Nazionale dei Tumori", Milano, Italy. RARECARE Net, planning and supervision. Former Director of Cancer epidemiology Unit, National Centre of Epidemiology, Istituto Superiore di Sanita, Italy.

 

Eva Ardanaz: Director, Cancer Registry of Navarre. Representative of REDECAN (Spanish Network of Cancer Registries), Spain.

 

Ana Miranda: Directora, Registro Oncológico Poblacional del sur de Portugal. Instituto Portugués de Oncología, Lisboa, Portugal.

 

Shelagh Redmond: Swiss Childhood Cancer Registry. University of Bern. Institute of Social and Preventive Medicine, Switzerland.

 

Josep Maria Borràs: Director of the Strategy on Cancer of the Ministry of Health of Spain. Director “Plan Director de Oncología de Cataluña”. Professor University of Barcelona. Principal Investigator of the Epidemiology and Prevention Program of the Spanish Cancer Research Network (RTICC), Spain.

 

Tomas Acha: President of the Spanish Society of Paediatric Haematology and Oncology. Chief of the Unit of Paediatric Oncology, Hospital Materno-Infantil Carlos Haya, Málaga, Spain.

 

Susana Ribes: Unit of Paediatric Haematology, Hospital Sant Joan de Dèu, Barcelona, Spain.

 

Gabriela Caldas: Oncóloga, colaboradora Registro Oncológico Poblacional del sur de Portugal. Instituto Portugués de Oncología, Lisboa.

 

Pediatric oncologist from Italy: Fondazione IRCCS "Istituto Nazionale dei Tumori", Milano, Italy.

 

Pierluigi Brazzola: Senior Consultant of Paediatrics. Ospedale Regionale di Bellinzona e Valli, Ticino, Switzerland.

 

Jesús Mª González: Presidente de ASPANION y Tesorero de la Federación Española de Padres de Niños con Cáncer, Spain.