Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

.
.
.
.
.
.

Inclusió de la igualtat en la investigació científica

  • 21 d’abril de 2015
Cartell de les Jornades d'Investigació

El Vicerectorat d’Investigació i Política Científica conjuntament amb el Vicerectorat de Cultura i Igualtat, i la col·laboració de la Unitat d’Igualtat, han organitzat unes jornades sobre la incorporació de la igualtat de gènere en la investigació. En concret, es desenvoluparan quatre jornades, una per campus i àrea de coneixement durant el mes de maig en horari de matí.

La Universitat de València recull com a mesura estratègica en el seu II Pla d’Igualtat introduir la perspectiva de gènere en els continguts de la investigació, concretament amb la realització d’una jornada formativa per campus sobre la inclusió de la igualtat en la investigació científica (mesura 5.2.4). Amb la participació de reconegudes especialistes en la matèria com la metgessa Carme Valls, la sociòloga Marina Subirats, les professores Carmen Magallón i Isabel Carrera coordinades per Capitolina Díaz, professora de la Universitat de València i presidenta de l'Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas.

El programa HORIZON2020 situa la perspectiva de gènere de forma transversal en tots els programes, i la igualtat de gènere és una de les cinc prioritats clau de la política de l’European Research Area (ERA). Saber gestionar aquest aspecte ha de dotar d’avantatge competitiu els grups de la Universitat de València/VLC Campus. Aquest programa europeu no busca només incloure la igualtat de gènere respecte a la composició dels equips d’investigació i en la presa de decisions, sinó que requereix de la integració de l’anàlisi de gènere/sexe en el contingut de la investigació i innovació, així com en la monitorització i en l’avaluació.

Atès que la incorporació de la igualtat de gènere en la investigació és una novetat, la Universitat de València promou unes jornades d’introducció a aquesta temàtica. Amb un programa conformat per dues conferències i  un taller actiu per analitzar la perspectiva de gènere en els projectes I+D. La conferència central la impartirà una persona especialista sobre la temàtica del campus, que abordarà el biaix de gènere que hi ha en la investigació científica. Amb la segona conferència i el taller se busca acostar les persones assistents a la jornada als objectius que marca el programa Horizon2020 sobre la rellevància que adquireix el sexe i el gènere com a recursos per a crear coneixements i tecnologia nous, així com guiar-los en el diagnòstic de la perspectiva de gènere en els projectes dels grups de I+D+i presents a la jornada.

Les sessions seran les següents:

  1. Àrea Científica i Tècnica (campus de Burjassot) Dia: 5 de maig 2015 de 10:00 a 14:00.
  2. Àrea de Ciències de la Salut (campus de Blasco Ibáñez) Dia: 14 de maig 2015 de 10:00 a 14:00.
  3. Àrea d’Arts i Humanitats (campus de Blasco Ibáñez) Dia: 19 de maig 2015 de 10:00 a 14:00.
  4. Àrea de Ciències Socials, Jurídiques i Ciències de l’Educació (campus de Tarongers) Dia: 5 de juny 2015 de 10:00 a 14:00.

En aquestes sessions queden convidats i convidades: les persones que formen part del Personal Docent i Investigador de la Universitat de València. 

Llista d'enllaços: