Hilari García, nou director de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

Hilari García.

Hilari García (la Pobla Llarga, 1975) és el nou director de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. Hilari García, que ha sigut assistent d’aquesta orquestra i de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) i que ha dirigit diverses orquestres nacionals i internacionals, afronta aquesta nova etapa amb molta il·lusió: “És un gran repte en el terreny professional i una oportunitat de tornar a la Universitat tot allò que m’ha proporcionat des de l’època de formació”.

El nou director ha estat vinculat a la història de l’Orquestra pràcticament des dels inicis, ja que durant el temps que estudiava Filologia a la Universitat de València en va formar part com a violista.

El nou director de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València debutarà aquesta setmana en una gira que comença hui dia 4, amb un concert que tindrà lloc a l’Auditori de Barañáin (Pamplona), i que finalitzarà el diumenge 6 de març a la Sala Mozart de l’Auditori de Saragossa.

Hilari García substitueix en el càrrec Cristóbal Soler, que és, des del passat mes d’octubre, director musical del Teatro de la Zarzuela. El nou director afirma que vol mantenir “el gran nivell d’èxit” aconseguit pel seu antecessor, que ha aconseguit que l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València esdevinga una de les orquestres joves més rellevants en l’escena espanyola. I és que al llarg dels seus quinze anys ha format més de vuit-cents joves músics valencians. Actualment, molts d’ells ocupen places en orquestres professionals espanyoles i europees.

“Tant pel repertori que abordem com pel ritme de treball, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat és una orquestra formativa que pretén ser un pont entre les orquestres juvenils i les orquestres professionals”, ha destacat.
El nou director, a més de continuar amb la línia musical de Soler, que ha recuperat i difós obres d’autors valencians i explorat gèneres com l’òpera, vol abordar noves propostes com ara fer alguna incursió al ballet a través de la música orquestral.

Hilari García Gázquez, director
Naix a la Pobla Llarga el 1975. Compagina els estudis musicals de viola i piano amb els estudis de Filologia a la Universitat de València, on es llicencia amb premi extraordinari. Posteriorment ingressa, per oposició, en el cos de professors d’ensenyament secundari i batxillerat en l’especialitat de Llengua i literatura, cosa que el condueix, poc després, a treballar com a tècnic lingüístic en la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.

Prossegueix la seua dedicació musical en el camp de la composició amb els professors Javier Costa, César Cano i Emilio Calandín, i assisteix a diferents cursos relacionats amb aquesta disciplina impartits per Marian Didu i Rainer Bischof. Ha compost i editat obres per a cor i distintes formacions instrumentals, i ha guanyat diversos premis de composició de música coral, com el “Matilde Salvador” o el “Ciutat de Reus”.

Inicia l’activitat com a director d'orquestra amb el mestre Cristóbal Soler i l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. Posteriorment obté el títol superior de Direcció d'orquestra, també amb premi extraordinari, al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo”, on estudia amb els mestres Manuel Galduf i Eduardo Cifre.

Entre els anys 2008 i 2009 amplia la seua formació musical a l'Haute École de Musique de Ginebra (Suïssa) i al seu Centre de Musique Ancienne (CMA). Durant la seua estada a Ginebra treballa amb els mestres Celso Antunes (direcció de cor), Laurent Gay (direcció d'orquestra), Nicolas Bacri (composició i orquestració) i Leonardo García Alarcón (música antiga i barroca), alhora que assisteix a diferents classes magistrals de mestres prestigiosos com Simon Rattle, Jorma Panula, Marek Janovski o Charles Dutoit.

Ha sigut director assistent de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) i de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) i ha dirigit diverses orquestres nacionals i internacionals com l’Orquestra Simfònica del Teatre Chapí de Villena, l'Orquestra Simfònica d’Albacete (OSA), l’Orquestra de Còrdova, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat Nacional de Mèxic (OFUNAM), la Symphony Orchestra RWCMD de Cardiff (Regne Unit) o l'Orchestre Symphonique HEM Genève (Suïssa).

A hores d’ara pertany, també per oposició, al cos de professors de música i arts escèniques, en l’especialitat d’Orquestra i, des del 2011, és director titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

Data d'actualització: 3 de de març de 2011 13:27.

Llista de notícies