El rector signa un conveni per a potenciar la investigació del càncer infantil

D'esquerra a dreta, Esteban Morcillo; Silvia Caacho (presidenta AECC Junta Provincial de Madrid); Isabel Oriol, presidenta AECC; Blanca López Ibor, oncòloga infantil; i Rafael Peris Bonet.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i Isabel Oriol, presidenta de l'Associació Espanyola Contra el Càncer i la Fundació Científica (Aecc), han signat la renovació per tres anys del Conveni 'Registre Nacional de Tumors Infantils' (RNTI-SEHOP). Es tracta d'un projecte finançat í­ntegrament per la Junta Provincial de Madrid de la Aecc, a través del qual s'atorguen 200.000 euros per a finançar el projecte d'investigació realitzat pel registre Nacional de Tumors Infantils (RNTI SEHOP) sota la direcció del Dr Rafael Peris, catedràtic del Departament d'Història de la Ciència i Documentació de la Universitat de València. El doctor Peris va estar present en la signatura del conveni, al costat d'Elena Pardo i Saray Felipe, membres del seu equip.

El rector de la Universitat de València ha mostrat la seua satisfacció per la signatura d'aquest conveni, i ha mostrat un “orgull institucional pel fet que la Universitat de València servisca de plataforma des de la qual es desenvolupa el RNTI SEHOP, que és molt més que un simple registre epidemiològic perquè fomenta la investigació, contribueix a la millora dels xiquets malalts i dóna passos de gegant en el seu recuperación”.

Per a Esteban Morcillo, “aquesta renovació suposa la voluntat de la Universitat de València a mantenir el compromís social. La dimensió social de les universitats es plasma a estar dins del cor de la societat”. Per al rector, “mai com ara la Universitat ha estat en el cor de la societat. La lluita contra el càncer, i concretament contra càncer pediàtric, és molt important. I per a nosaltres és doblement satisfactori poder estar ací, formant part d'un missatge positiu”, va dir el rector, en referència a les altes xifres de supervivència a Espanya, així com a l'estabilització en la incidència de la malaltia. “Estem entorn al 80% de supervivència, el que no només és un percentatge molt elevat sinó que és equiparable a la resta d'Europa”.

El rector, per altra banda, ha vinculat aquesta iniciativa amb la recent concessió del segell Campus d'Excel·lència Internacional, que el projecte VLC Campus va rebre el passat mes d'octubre. “Precisament, actuacions com la signatura d'aquest conveni formen part de l'àmbit del Campus d'Excel·lència Internacional, que té en la salut un dels seus eixos principals”, ha dit Esteban Morcillo.

El conveni, signat inicialment en 2007, ofereix finançament perquè el RNTI SEHOP desenvolupe investigació epidemiològica per a millorar l'assistència, el coneixement i l'estudi de les causes dels tumors infantils a Espanya. Entre els objectius del RNTI SEHOP es troba l'avaluació dels avanços de la lluita contra el càncer infantil a Espanya, principalment mitjançant l'anàlisi dels resultats de l'oncologia pediàtrica a Espanya en termes de supervivència i la seua posició relativa en el context internacional en el marc de projectes europeus i nacionals. En segon lloc, procedeix a l'estudi de la incidència del càncer infantil, quant a les diferències geogràfiques i tendències temporals de la incidència d'aquesta malaltia. També se centra en l'estudi de les causes del càncer de la infància, especialment en el marc del projecte internacional SEARCH, així com el desenvolupament i la potenciació del Registre mitjançant la coordinació amb els registres de càncer regionals; la incorporació de nous mètodes d'anàlisis de dades; el seguiment complementari dels casos mitjançant l'índex Nacional de Defuncions i altres registres, la incorporació de la International Classification of Childhood Cancer (ICC3) i recodificació de la base de dades; i l'adequació i actualització de la base de dades i procediments informàtics del registre.
 

Finalment, l'objectiu permanent del Registre és el manteniment del cicle anual de recollida de dades, actualització i explotació de la seua base de dades, així com proveir a la et SEHOP i a les diferents unitats d'oncologia pediàtrica d'Espanya de les informacions que precisen (gestió de protocols, resultats propis, organització assistencial, etc), en un servei de constant demanda.

El Registre Nacional de Tumors Infantils, que va començar la seua marxa en 1980, té com missió la realització d'investigacions epidemiològiques que contribuïsquen a la millora de l'assistència als xiquets malalts de càncer, així com a l'estudi de les causes de la patologia. Concretament, RNTI-SEHOP realitza estudis de supervivència, la incidència i les causes del càncer en la infància. Es tracta d'un projecte científic independent, realitzat en col·laboració pel grup d'Investigació (Equip Central), situat en la Facultat de Medicina de la Universitat de València i la Societat Espanyola d'Oncologia Pediàtrica (SEHOP).

El càncer infantil és la primera causa de mort per malaltia en xiquets i adolescents en els països desenvolupats. En Espanya es detecten entre 900 i 950 casos nous per any en xiquets i xiquetes d'entre 0 i 14 anys. Des dels anys 80 la mortalitat ha disminuït en un 57 %. Tant el rector Esteban Morcillo com el professor Rafael Peris Bonet han tingut paraules d'agraïment a la Aecc pel “mecenatge imprescindible per a poder dur avant el nostre treball”. Ambdós, a més, han recordat “Joaquín Colomer, exrector de la Universitat de València, mort el passat dijous, sense la visió de la qual social de la universitat pública no haguérem pogut dur avant el Registre de Tumors Infantils”.

La signatura de la renovació del conveni ha comptat amb la presència d'Isabel Oriol, presidenta de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, Silvia Camacho, presidenta de la Junta de Madrid de la Aecc; i Blanca López Ibor, oncòloga infantil i impulsora de la col•laboració entre la Aecc i el RNTI SEHOP.

Last update: 17 de january de 2011 13:27.

News release