L'Institut López Piñero i l'Aula de Cinema de la Universitat organitzen aquest mes d'octubre el cicle de cinema 'Memòria i felicitat'.

 

L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), amb seu al Palau de Cerveró, i l'Aula de Cinema de la UVEG presenten el cicle cinematogràfic Memòria i felicitat, aliades o enemigues? El cicle donarà començament el pròxim dijous 2 d'octubre amb la projecció de la pel·lícula Olvídate de mí (Michel Gondry, EUA, 2004, 108 min.). El dijous 16 es podrà veure el film Juliette o la llave de los sueños (Marcel Carné, França, 1951, 100 min.). Una setmana més tard, el dijous 23 d'octubre, es projectarà Lejos de ella (Sarah Polley, Canadà, 2006, 110 min.). I, per a tancar aquest primer cicle del curs, el dijous 30 es visionarà la cinta nord-americana Niebla en el pasado (Mervyn LeRoy, EUA, 1942, 125 min.).

Les projeccions, que tindran lloc els dies indicats a les 18 hores en la sala de conferències del Palau de Cerveró, seran en versió original amb subtítols en castellà. Cada sessió comptarà amb una presentació prèvia i un col·loqui posterior a càrrec d'un representant de l'Aula de Cinema. El cicle oferirà una selecció de pel·lícules que aborden la complicada relació entre la memòria i l'estat d'ànim de les persones. En ocasions, és desitjable no recordar determinades circumstàncies doloroses i, no obstant açò, no podem evitar-ho, altres vegades succeeix el contrari, quan hi ha una pèrdua de memòria i no és possible recordar. Apareix llavors el patiment, la pèrdua d'identitat, de coneixements, de capacitat per a realitzar les tasques quotidianes, és inevitablement un procés difícil, tant per a qui ho pateix, com para els qui li envolten.

En la primera sessió, el dijous 2 d'octubre, es projectarà Olvídate de mí. Joel rep un terrible colp quan descobreix que la seua núvia Clementine ha fet que esborren de la seua memòria tots els records de la seua tormentosa relació. Desesperat, es posa en contacte amb el creador del procés, el Dr. Howard Mierzwiak, perquè esborre a Clementine de la seua memòria. Però quan els records de Joel comencen a desaparèixer de sobte redescobreix el seu amor per Clementine. Des del més profund del seu cervell intentarà parar el procés.

En la sessió del dijous 16 d'octubre es presenta la pel·lícula francesa Juliette o la llave de los sueños. Plantejada en un to entre oníric i fantasmagòric, aquest film desenvolupa una fantasia plena de ressonàncies al·legòriques. Michel ha robat al seu patró, el senyor Bellanger, per a aconseguir aqueixos recursos que li van a permetre casar-se amb Juliette. Una vegada empresonat, mentre dorm en la seua cel·la, es desperta i veu que les portes estan obertes i condueixen a un estrany poble en el qual els seus habitants han perdut la seua memòria. Ací torna a trobar-se amb Juliette, també afectada per aqueix mal, que sembla estar conforme a casar-se amb un home ric.

La següent setmana, el dijous 23, es podrà veure la cinta Lejos de ella. Fiona i Grant són un vell matrimoni que, després d'haver superat junts moments difícils, gaudeixen d'una vida còmoda i tranquil·la. No obstant açò, aquest benestar es fa fallida quan Fiona comença a patir pèrdues de memòria; els seus freqüents i perillosos descuits fan que ella mateixa insistisca a ingressar en una residència. A partir d'aqueix moment, l'univers de Grant també es desestabilitza, portant-li a una vida nova en tots els sentits.

L'última sessió tindrà lloc el dijous 30 d'octubre i es projectarà la pel·lícula Niebla en el pasado que explica la història d'un oficial que havia lluitat durant la Primera Guerra Mundial i acaba en un hospital psiquiàtric en ser trobat sota un estat d'amnèsia plena. Després de fugir d'aquest lloc, és ajudat per la cantant i ballarina Paula, una dona bella i generosa que fa quant pugues per a traure-ho avance. Però quan han formalitzat les seues vides, Smithy ix amb rumb al periòdic El Mercuri, on espera rebre una ocupació fixa i un nou accident li farà recobrar la seua vella memòria, però oblidarà per complet el que ha viscut en els últims tres anys, inclosa Paula.

 

Data 23 d’octubre de 2014 de 18:00 a 20:30. Dijous.

 
 
Lloc de realització

Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)

 
Organitza

IHMC López Piñero i l'Aula de Cinema de la Universitat..

www.ihmc.uv-csic.es

 

Contacta difusion.ihmc@uv.es

 
Més informació