Del 19 al 21 d'octubre es celebra el Congrés Internacional “ENTRESIGLOS: Literatura e Historia, Cultura y Sociedad”, en homenatge al professor Joan Oleza

 

A aquest Congrés Internacional participaran trenta quatre ponents i més de vuitanta comunicants de diverses universitats europees i americanes. En el marc del Congrés s'hi abordarà, principalment,la definició i l'articulació d'un nou Humanisme a l'era digital, a partir de diferents línies de treball assenyalades a la convocatòria (més informació: http://entresiglos2016.uv.es). 

Al moment actual, és de gran importància fomentar el debat que permeta indagar els canvis propis del patrimoni literari, de la seua creació, difusió i redefinició en un sistema en què el coneixement es sustenta sobre les noves tecnologies. En aquest sentit, s'analitzarà per què l'era de la comunicació, amb la dissolució de les fronteres geogràfiques, socials, polítiques i culturals, ha introduït canvis substancials en al conceptualització i la difusió dels bens patrimonials. Específicament, s'hi abordarà l'àmbit de les Humanitat Digitals per tal d'avaluar les implicacions metodològiques que comporten des de les edicions digitals de texts i els llenguatges estandarditzats de marcat fins a la utilització de les bases de dades, portals o repositoris. També s'avaluarà la capacitat de transferència social del coneixement a partir de l'ús de les TIC. Les ferramentes que van sorgint comporten necessàriament canvis en la creació, la recepció o els circuits de difusió, i posen en valor les xarxes d'investigació per afrontar aquests nous reptes. Xarxes que igualment constitueixen un nucli essencial d'aquest Congrés.

També s'aprofundirà en la inserció de la literatura en la Història Cultural, motiu pel qual s'analitzaran aspectes com l'estatut social de l'escriptor professional, els vincles entre editor i escriptor o les xarxes culturals en l'àmbit hispànic, donant-se a conéixer investigacions últimes sobre horitzons de producció, emissió, recepció i difusió d'obres literàries. S'analitzarà la funció de l'escriptor davant la seua escriptura i el seu entorn, amb particular atenció als efectes que la crisi econòmica actual té en el camp cultural i, en especial, en la literatura. Per a debatre aquests aspectes es comptarà amb escriptors com Luis García Montero, Almudena Grandes o Benjamín Prado, entre d'altres. 

Amb l'organització d'aquest Congrés, el departament de Filologia Espanyola ret homenatge a la trajectòria docent i investigadora desenvolupada pel professor Joan Oleza, catedràtic emèrit de la Universitat de València.

 

Període de l'esdevenimentDe 19 d’octubre de 2016 a 21 d’octubre de 2016. Dimecres, dijous i divendres de 08:30 a 21:00.

 
 
Lloc de realització

Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

 
Organitza
 

Contacta entress@uv.es

 
Més informació