La Facultat de Dret i la Càtedra de Dret Foral Valencià organitzen les III Jornades d'Autonomia, Desenvolupament Estatutari i Dret Foral Valencià

 

Com en anys anteriors, la Facultat de Dret, juntament amb la Càtedra de Dret Foral Valencià, organitza les III Jornades sobre Autonomia, Desenvolupament Estatutari i Promoció del Dret Foral Valencià. Les Jornades, que tindran lloc els dies 29 de setembre i 1 d’octubre, s’ordenen al voltant de quatre sessions, que tracten temes d’actualitat sobre l’autogovern valencià i la política autonòmica i nacional. El dilluns 29, després de la inauguració, tindrà lloc la primera d’eixes sessions, que commemora el 30è aniversari de la Llei de Símbols. La primera de les ponències és a càrrec del professor Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia i vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, que parlarà sobre el valor de símbols i imatges en les societats modernes. A continuació, Vicent Franch, professor sènior de Dret Constitucional, exposarà els orígens de la Llei 8/1984, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, per la que es regulen els símbols de la Comunitat Valenciana i la utilització, norma en la redacció de la qual va tindre una participació destacada. Finalment, una taula redona amb parlamentaris valencians tractarà de buscar un consens sobre l’imaginari i els símbols dels valencians i inclús fer propostes de cara a una reforma de la Llei.

Per la vesprada tindrà lloc la segona sessió que, amb el títol ‘La alternativa federal’, continuarà la reflexió sobre l’estructura territorial del nostre país i el seu futur que s’encetà a l’any passat i que continua aquest any amb les propostes de federalització de l’Estat. Començarà amb una taula redona en què participaran alguns dels principals periodistes especialitzats en crònica política de la Comunitat Valenciana; després, una ponència a càrrec del professor Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat Valenciana, titulada ‘Estado y naciones en la España del siglo XXI’, posarà de manifest les dificultats d’encaix territorial que té l’Espanya recent i tractarà de plantejar alternatives i propostes a fi de superar la crisi actual.

La tercera sessió tindrà lloc el dimecres 1 d’octubre pel matí i versarà sobre els camins i vies futurs del desenvolupament estatutari. La primera de les ponències previstes, a càrrec de Manuel Moreno, de la Conselleria de Governació i Justícia, abordarà una qüestió general, com és la crisi econòmica i el condicionament de les competències autonòmiques per l’acció del Estat central; la segona ponència tracta una qüestió més concreta i també actual: la regulació del factor religiós a la Comunitat Valenciana (a càrrec de la professora María Elena Olmos, catedràtica de Dret Eclesiàstic de l’Estat i degana de la Facultat de Dret). Aquesta sessió es tancarà amb una taula redona sobre les possibilitats i límits del desenvolupament estatutari i de l’autogovern valencià, en què participaran alguns dels principals agents de l’activitat legislativa a la nostra Comunitat.

Per últim, la quarta i última sessió, per la vesprada, entra dins del dret foral civil valencià i tractarà la més recent de les seues normes, la llei valenciana dels contractes i altres relacions agràries. En aquest cas, la ponència correspon a Luis Higuera, advocat i membre de la Comissió de Codificació Civil Valenciana, que intervingué activament en la redacció; la taula redona posterior s’obri als principals operadors del mercat agrari (agricultors, comercialitzadors, cooperatives, etc.), abans de la cloenda de les Jornades.

 
Període de l'esdeveniment:
  • 29 de setembre de 2014 de 09:30 a 20:00. Dilluns.
  • 1 d’octubre de 2014 de 10:00 a 19:00. Dimecres.
 
 
Lloc de realització

Facultat de Dret-Saló de Graus

 
Organitza

Cátedra Dret Foral Valencià-Facultat de Dret.

 

Contacta palao@uv.es

 
Més informació