Jornada que inaugura la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians

 

En els últims temps s'ha incrementat l'interès ciutadà per les qüestions paisatgístiques. L'espai obert amb estructures coherents i en harmonia genera benestar a la població. És per açò pel que existeix una demanda social de paisatges de qualitat; o dit d'una altra manera, un desig per viure en entorns paisatgísticament dignes. Aquesta situació contrasta amb la gestió i ús poc racional que s'ha realitzat del territori i que ha produït una progressiva banalització dels paisatges.

La Convenció Europea del Paisatge defineix al paisatge com: “qualsevol part del territori, tal com és percebuda per les poblacions, el caràcter de les quals resulta de l'acció dels factors naturals i humans i les seues interrelacions”.

El paisatge així entès, és important per a interès general, tant des d'un punt de vista ambiental com a cultural i social. Constitueix un recurs que afavoreix l'activitat econòmica, contextualitza al patrimoni natural i cultural i compon el marc de vida de la població ajudant a reforçar una identitat pròpia.

Per tot açò és necessari tenir present al paisatge en els exercicis d'ordenació territorial i planificació urbanística. Plantejar el model territorial que desitgem d'una manera participada i amb criteris paisatgístics ens guia cap a les aspiracions paisatgístiques de la gent i cap a la democratització dels objectius de qualitat paisatgística.

En aquest context, la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians es planteja com una plataforma acadèmica que pretén la reflexió i recerca entorn de temes relacionats amb la concepció i valoració que la població efectua dels paisatges valencians. Però també la divulgació i la transferència del coneixement en matèria de paisatge i participació ciutadana. Tot açò en un marc de col·laboració entre la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració Territorial i la Universitat de València per al foment del coneixement i difusió dels paisatges valencians.

Aquesta jornada, organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, està oberta a agents del paisatge (polítics, tècnics, agrupacions i particulars interessats en els problemes territorials…), estudiants i públic en general. Sens dubte, pretén ser l'avantsala d'un ambiciós programa de treball on el paisatge passe a ser una qüestió de tots.

La primera sessió persegueix reflexionar sobre els avanços que s'han produït en les polítiques de paisatge a diferents escales i en diferents àmbits territorials i sobre el paper que en elles ha jugat la participació ciutadana. També s'abordarà el paper de la Universitat en el seu compromís amb el paisatge i l'experiència de Catalunya amb l’Observatori del Paisatge. La segona sessió abordarà la situació del paisatge en l'ordenació territorial valenciana per a finalitzar amb els reptes presents i futurs del paisatge valencià.

 

Data 14 de juliol de 2016 de 09:00 a 18:00. Dijous.

 
 
Lloc de realització

Centre La Nau - València

 
Organitza

Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial en col·laboració amb la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians i la Conselleria d'habitatge, obres públiques i vertebració del territori..

http://projeccio.uv.es/

 

Contacta vicerec.participacio.projeccio@uv.es / unitatsuport@uv.es

 
Més informació