Les projeccions d'aquest cicle, titulat 'Aborto: un derecho cuestionado', comptaran amb una presentació prèvia i un col·loqui posterior (V.O.S.E.)

 

L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), amb seu al Palau de Cerveró, i l'Aula de Cinema de la UVEG presenten el cicle cinematogràfic Aborto: un derecho cuestionado, coincidint amb les activitats reivindicatives de la Universitat ‘IV Setmana de la Igualtat’ i ‘Març per la Igualtat’. El cicle, coordinat per l'Institut López Piñero i l'Aula de Cinema de la Universitat, es desenvoluparà durant el mes de març, comença el pròxim dimarts 5 amb la projecció de la pel·lícula Un asunto de mujeres (Un affaire de femmes, Claude Chabrol, França, 1988). El dijous 14 de març es podrà veure el film Decálogo 2. No tomarás el nombre de Dios en vano (Dekalog dwa, Krzysztof Kieslowski, Polònia, 1989). La setmana següent, el dijous 21 de març, tindrà lloc la projecció de Ruth, una chica sorprendente (Citizen Ruth, Alexander Payne, EUA, 1996). I per a tancar el cicle, el dimarts 26, es projectarà la pel·lícula Lago de fuego (Lake of fire, Tony Kaye, EUA, 2006).

Les projeccions, que tindran lloc els dimarts i dijous indicats a les 18 hores en la sala de conferències del Palau de Cerveró, seran en versió original, amb subtítols en castellà. Cada sessió comptarà amb una presentació prèvia a càrrec de l'Aula de Cinema de la Universitat i un científic expert en el tema. Així mateix, amb posterioritat a la projecció de la pel·lícula, s'obrirà un col·loqui en el qual podrà participar el públic assistent. El cicle abordarà el debat social, ètic i polític que sobre l'avortament s'ha plantejat al llarg de la història i en l'actualitat. Són les dones embarassades les úniques a les quals competeix decidir sobre la interrupció voluntària del seu embaràs? Concerneix aquesta decisió al conjunt de la societat? Es tracta d'una controvèrsia ideològica o per contra es planteja com una discussió científica? Així mateix, s'analitzarà el problema de salut pública que suposa la realització d'avortaments, clandestins o no, en aquells països o llocs del món en els quals les condicions sanitàries no són les adequades.

La primera sessió cinematogràfica, Un asunto de mujeres, està ambientada en la Segona Guerra Mundial (1939-1945). En aqueix moment la vida en la França ocupada és molt difícil. Marie Latour, una dona casada, decideix ajudar a una veïna a interrompre un embaràs no desitjat. A poc a poc, comencen a requerir els seus serveis altres dones encintes, bé perquè han sigut violades, bé perquè els seus marits estan en el front. Mentrestant, el marit de Marie, que roman a casa a causa d'una ferida de guerra, contempla sorprés com millora l'economia familiar.

En la sessió del dijous 14 de març es presenta la pel·lícula Decálogo 2. No tomarás el nombre de Dios en vano. Segon dels deu migmetratges realitzats per a la televisió pel director Krzysztof Kieslowski i el guionista Krzysztof Piesiewicz, denominats genèricament "Decálogo". Cadascun d'ells s'inspira en un dels Deu Manaments. El film ens relata la història de Dorota, una dona embarassada, que té en l'hospital a Andrzej, el seu espòs moribund.

El dijous següent, 21 de març, es projectarà el llargmetratge Ruth, una chica sorprendente. La cinta relata la història de Ruth Stoops (Laura Dern), una drogoaddicta vagabunda l'existència de la qual no sembla importar-li a ningú. Però, de sobte, una situació inesperada la converteix en una dona volguda, tant pels liberals com pels conservadors.

Finalment, el dimarts 26 de març, el cicle es tanca amb el film Lago de fuego, documental que analitza l'avortament des de dos punts de vista totalment oposats, escrit i dirigit per Tony Kaye, director de la polèmica i aclamada pel·lícula American History X

 

Data 21 de març de 2013 de 18:00 a 21:00. Dijous.

 
 
Lloc de realització

Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)

 
Organitza

L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero i l'Aula de Cinema de la Unviersitat de València.

http://www.ihmc.uv-csic.es/

 

Contacta difusion.ihmc@uv.es

 
Més informació