La Xoà per bales
La Xoà per bales

Dimarts 22 de març a les 20 hores inauguració de l'exposició: “La Xoà per bales" sobre l'Holocaust a la Facultat de Geografia i Història

 

L'Holocaust per bales

Yahad - In Unum, deu anys de recerca

Yahad - In Unum (‘junts’ en hebreu i en llatí) és una organització amb seu a París. Va ser fundada el 2004 pel pare Patrick Desbois i està dedicada a identificar i documentar sistemàticament els llocs de les execucions massives de jueus dutes a terme per les unitats mòbils de la mort dels nazis (els Einsatzgruppen) a Europa de l'Est durant la Segona Guerra Mundial.

Aquests afusellaments massius no van ser secrets; sovint van ser perpetrats davant ulls dels veïns, que estigueren presents al lloc de l'execució, bé per haver sigut forçats a mirar o observant de forma voluntària.

L'objectiu d'aquest treball és:

• Reunir proves de cada execució per afusellament durant l'Holocaust per bales.

• Detenir les mentides des qui neguen l'Holocaust avui i demà.

• Mostrar el degut respecte als llocs d'enterrament de les víctimes i fer-ne possible la preservació.

• Prevenir altres genocidis.

En els últims 10 anys s'han fet 79 viatges de recerca en 8 països: Bielorússia, Lituània, la República de Macedònia, la República de Moldàvia, Rússia, Polònia, Romania i Ucraïna. S'han recollit més de 3.600 entrevistes a testimonis oculars dels crims i s'han identificat més de 1.350 llocs de massacres a jueus.

Exposició

Després de deu anys de recerca, Yahad finalment pot presentar les diferents etapes dels crims comesos en contra dels jueus per les unitats nazis als territoris que van ocupar. L'exposició ajuda a la comprensió del paper que exerceix “L'Holocaust per bales” com a precursor i model dels crims massius d'avui.

Aquesta consisteix en cinc elements o mòduls que presenten la transversalitat del procés criminal que hi ha darrere de la multiplicitat d'aquests crims i un resum final amb un plafó. L'arrest, el camí, el despullament, l'afusellament, el saqueig. Cada etapa criminal es presenta en un mòdul, combinant les proves recollides per Yahad i les dels arxius.

 
Període de l'esdeveniment:
  • 22 de març de 2016 de 20:00 a 22:00. Dimarts.
  • De 23 de març de 2016 a 31 de maig de 2016. Dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres de 08:00 a 21:00.
 
 
Lloc de realització

Facultat de Geografia i Història

 
Organitza

Facultat de Geografia i Història. Universitat de València/ CEFIRE Valencia. Generalitat Valenciana/ Centro SEFARAD Israel/ Yahad- In Unum .

 

Contacta miquel.requena@uv.es

 
Més informació