El Cant de la Sibil·la torna hui a la Catedral com a anunci del Nadal

Capella de Ministrers, conjunt dirigit per Carles Magraner, interpretarà la versió valenciana del Cant de la Sibil·la, com a preludi al Nadal, hui divendres, a les 19:30 hores, a la Catedral de València, amb ASSAIG-Grup de Teatre de la Universitat de València i la Coral Catedralícia. L’entrada per a tota la ciutadania és gratuïta. A les 19 hores és el toc de matines, amb les campanes del segle XV, que serveix com a reclam al concert.

Per quart any consecutiu, la Catedral de València acollirà aquest cant profètic, un drama paralitúrgic que fins al segle XVI s’escenificava la nit de Nadal a diferents catedrals de la península, sobretot a l’antiga Corona d’Aragó. La UNESCO va declarar el 2010 la versió mallorquina del Cant de la Sibil·la Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L’entrada al concert és lliure per a tota la ciutadania. 
 
En un concert celebrat el 2012, amb l’objectiu de restaurar aquesta tradició i reflexionar sobre la vinguda de Crist al món i el més enllà, Capella de Ministrers va recuperar el Cant de la Sibil·la de la Catedral de València, un tresor del nostre patrimoni musical i religiós perdut durant cinc segles i que ara torna amb tota la seua esplendor a la seu metropolitana.
 
La celebració d’aquest concert està promogut per CulturArts, el Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, la Diputació de València-Museu d’Etnologia i el cabildo de la catedral metropolitana de València. A més, aquest concert té el patrocini de la Fundació Bancaixa i de la Fundació BancSabadell, i la col·laboració d’INAEM, l’Associació Cultural Comes, el Gremi de Campaners Valencians i el Grup de Teatre Assaig, entre altres entitats. 
 
Aquest concert disposarà per a la seua interpretació dels instruments rèpliques dels àngels músics dels frescos de l’altar major de la Catedral, del 1472. Així mateix, Alejandro Estellés, el xiquet solista de l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats, dirigit per Luis Garrido, cantarà des del púlpit interpretant la Sibil·la. A més, abans del concert, a les 19 hores, el Gremi de Campaners Valencians interpretarà els tocs de matines de la consueta de 1527, recuperats també el 2012 per primera vegada des del Concili de Trento (1545-1563).
 
Per la seua banda, el grup de teatre ASSAIG de la Universitat de València i l’Associació d’Amics del Corpus escenificaran, supervisats pel director d’ASSAIG, Pep Sanchis, el Sermó dels Profetes, un drama paralitúrgic del cicle del Nadal que es representava abans del profètic cant.
 
Després del Concili de Trento va desaparéixer la interpretació del Cant de la Sibil·la que, fins a hui, només es mantenia viu a Mallorca i l’Alguer (Sardenya). De les moltes versions que se’n conserven, s’ha restaurat ací la versió valenciana, que és influïda per la tradició toledana i mallorquina. 
 
El Cant de la Sibil·la és una de les representacions més significatives a l’entorn del naixement de Crist que es coneixen, implantada per Jaume I d’Aragó després de la conquesta de València. Les sibil·les eren dones que es creien inspirades pels déus, totes verges i profetes. Entre elles, la sibil·la Eritrea era l’encarregada d’anunciar el dia del Judici Final i l’arribada de Jesucrist al món. Encara que la sibil·la és la figura per excel·lència de l’oracle grec, el cristianisme se la va apropiar per atemorir la població amb els seus presagis sobre l’Apocalipsi.
 
 
19 hores: Toc de matines.
19:30 hores: Música angèlica i Cant de la Sibil·la.
 

Data d'actualització: 27 de de novembre de 2015 08:00.

Llista de notícies