Carmen Montón i Esteban Morcillo animen a treballar per la igualtat efectiva per aconseguir una democracia plena

Carmen Montón, Esteban Morcillo, Amparo Mañés

“La democràcia no pot defraudar a les dones”. Parafrasejant Clara Campoamor quan va dir “la república no pot defraudar a les dones” la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública Camen Montón ha posat damunt la taula la necessitat que les dones ocupen un lloc rellevant en la societat i en els llocs de decisió. Ho ha dit durant la inauguració de la jornada ‘La Universitat de València per a la Igualtat: Reptes en la salut, la comunicació i el canvi constitucional’ en l’edifici de Rectorat de la institució acadèmica.

Montón han apuntat: “No volem ser les parentes pobres de la democràcia. Hem de visibilitzar-nos i reafirmar-nos. Les dones som ciutadanes i per això fa falta feminisme que és equilibri i igualtat, i la igualtat marca la diferència”.

La consellera ha recordat que el feminisme busca ciutadania i democràcia i que “sense igualtat no hi ha democràcia”. En aquest punt Montón s’ha preguntat si la democràcia ha cobert les expectatives de les dones i ha recordat que continua la bretxa salarial i de les pensions, que la pobresa té rostre de dona, que se centra en les famílies monomarentals i que en el poder les dones estan infrarepresentades.

“La democràcia no està completa si les dones no podem viure lliures i segures sense violència masclista”, ha conclòs.

Per la seua banda, el rector Esteban Morcillo ha recordat que la igualtat s’ha de treballar des de les primeres etapes de l’educació.  A més, ha explicat que la Universitat compta amb un ampli recorregut en temes d’igualtat. “El feminisme està en el nostre ampli recorregut. La Universitat ha tingut un paper important en la democratització del coneixement però també en la igualtat”. Així i tot, Esteban Morcillo apunta: “Qui pense que ja s’ha aconseguit la igualtat està equivocat, només cal mirar el nombre de rectores, catedràtiques o caps de servei en diferents àmbits com el sanitari” i en aquest sentit ha destacat que “la igualtat efectiva no és real”.

Les jornades en les quals han participat Morcillo i Montón, acompanyats del vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño i la directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat, Amparo Mañés, han sigut organitzades per aquesta mateixa unitat i se celebraran durant tot el dia.

Compta amb les intervencions de la catedràtica de Sociologia Marina Subirats, l’escriptora i blocaire Fani Grande, la sociòloga Pilar Aguilar, la diputada autonòmica Rosa Peris, el cap de la Unitat d’Identitat de Gènere Felipe Hurtado i el policia i expert de la Comissió Europea en projectes de Seguretat, Jose Luis Diego, entre altres.

La jornada s’emmarca dins dels actes que la Universitat programa per a donar la benvinguda als estudiants de nou ingrés i que omplin els campus d’activitats per a tot l’alumnat.

Aquesta jornada pretén sensibilitzar sobre la importància de la igualtat de gènere, amb especial atenció en les persones de recent incorporació a la institució acadèmica. Una manera d’acostar l’estudiantat, la resta de la comunitat universitària i a tota la societat valenciana un dels seus valors més rellevants com ho és el de la igualtat entre homes i dones.

Els continguts d’aquesta jornada repartits en tres taules diferenciades pretenen sensibilitzar sobre la importància de transversalitzar la docència amb perspectiva de gènere en àrees de desenvolupament professional rellevants en la matèria: La salut, la comunicació, l'educació i el dret.

La comunitat universitària de l'àrea de la Salut ha trobat en la primera taula matèries rellevants de salut sexual i reproductiva, amb un lògic enfocament de gènere. En la segona taula s’alerta dels missatges sexistes que es refugien en els mitjans de comunicació: publicitat i xarxes socials. I finalment, la tercera taula és la de contingut més obert. Pretén suscitar el debat respecte dels enfocaments, continguts i marc jurídic que hauria de tindre el tantes vegades reclamat Pacte d'Estat en matèria d'igualtat i contra la violència de gènere. 

El programa complet es pot consultar ací.

Data d'actualització: 20 de d’octubre de 2016 08:02.

Llista de notícies