El catedràtic de la Universitat Luis R. Domingo, nomenat Fellow de la Royal Society of Chemistry britànica

Luis R. Domingo.

Luis R. Domingo, catedràtic de Química Orgànica de la Universitat de València, ha sigut nomenat Fellow de la Royal Society of Chemistry britànica. Aquesta és la màxima categoria que s’aconsegueix dins d’aquesta prestigiosa societat científica, fundada en 1841, a la qual s’accedeix després de la realització d’una avaluació curricular dels mèrits de recerca de cada candidat.

La Royal Society of Chemistry compta amb 50.000 afiliats a tot el món, dels quals tan sols 3.000 tenen la distinció de Fellow. Aquesta categoria tan sols s’atorga a aquells investigadors que han realitzat contribucions importants en el camp de la química. El professor Domingo s’ha mostrat “molt satisfet pel reconeixement que aquesta distinció li atorga a la seua trajectòria com a investigador en el camp de la Química Orgànica Teòrica”.
 
Des del seu inici en aquest camp en 1995 com a investigador independent i posteriorment com a director del grup de recerca en Química Orgànica Teòrica de la Universitat de València ha publicat més de 230 articles en revistes científiques internacionals, i ha participat en l'escriptura de 5 capítols de llibres, i ha rebut més de 5.700 citacions, aconseguint un índex h de 39 segons Google Acadèmic.
 
Luis R. Domingo participa de forma activa com a avaluador en les millors revistes científiques internacionals de les àrees de la química orgànica, química física i química multidisciplinària, havent avaluat més de 400 articles. És membre de la taula editorial de 4 revistes internacionals de les quals cal destacar el ‘RSC Advances’ i el ‘Current Organic Synthesi’.
 
Després d’aconseguir el grau de doctor en Ciències Químiques en 1987 amb un treball experimental en la síntesi d'¡’esteroides, en 1990 va abandonar la química experimental per a dedicar-se a la química teòrica. En 1995 va publicar el seu primer article teòric sobre el mecanisme de les reaccions de Diels-Alder de vinilpirroles (Tetrahedron, 1995, 51, 8739). Aquest primer article li va portar a observar que el mecanisme pericíclic proposat en tots els llibres de text no actua en aquestes reaccions. En el 2009, després d’un extens estudi sobre el mecanisme molecular d’aquestes reaccions, va proposar el mecanisme polar de les reaccions de Diels-Alder (Org. Biomol. Chem. 2009, 7, 35769), descartant completament el mecanisme pericíclic.
 
Des de 1995 fins avui ha desenvolupat un extens treball teòric amb la finalitat de mostrar que les teories basades en l'anàlisi dels orbitals frontera, coneguda com la teoria FMO, estan completament obsoletes i equivocades, proposant un nou model de reactivitat basat en l'anàlisi de la densitat electrònica (RSC Adv. 2014, 4, 32415).
 
Finalment, cal destacar la contribució del professor Domingo al desenvolupament de nous índexs de reactivitat química duts a terme dins de la teoria del funcional de la densitat (DFT). Aquest treball, realitzat a partir del 2000 en col·laboració amb el professor Renato Contreras, de la Universitat de Xile, inicialment i, en els últims anys, amb la professora Patricia Pérez, de la Universidad Andrés Bello de Santiago de Xile, ha permès establir una sèrie d'índexs de reactivitat que expliquen d'una forma senzilla la reactivitat de les molècules orgàniques en reaccions polars.
 

Data d'actualització: 13 de de març de 2015 12:32.

Llista de notícies