Caudete de las Fuentes acull un cicle de conferències sobre patrimoni arqueològic i turisme cultural

En el centre, el vicerector Jorge Hermosilla, en les jornades a Caudete de las Fuentes.

Aquesta sessió de ponències es va celebrar divendres passat, 25 de juliol, en el marc del desè aniversari de les jornades de portes obertes del jaciment de Kelin (Caudete de las Fuentes). La professora del Departament de Prehistòria i Arqueologia i directora de l’excavació de Kelin, Consuelo Mata, i l’investigador Antonio Vizcaíno van participar en aquest simposi amb l’objectiu de contribuir a la formació dels ciutadans.

Els dies 25, 26 i 27 de juliol, el jaciment arqueològic de Kelin acull unes jornades de portes obertes amb diversos actes (visites, passejos, tallers didàctics…) repartits entre la població de Caudete de las Fuentes i el jaciment, el primer dels quals ha sigut un cicle de conferències organitzat pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, en col·laboració amb l’Ajuntament de Caudete de las Fuentes i l’empresa pública de la Diputació de València IMELSA. 

L’alcalde de Caudete de las Fuentes, José Luis Guaita; el vicerector Jorge Hermosilla; i el representant d’IMELSA, José Luis Pellicer, van inaugurar la jornada en el Saló Cultural de la localitat. José Luis Guaita va agrair a la Universitat de València la seua presència i tasca en els municipis d’interior i va destacar la “ferma voluntat” del seu Ajuntament per continuar col·laborant amb la Universitat en pro del desenvolupament de la seua localitat i el benestar dels seus conveïns.
 
L’arqueòloga responsable del poblat i professora de la Universitat de València, Consuelo Mata, va impartir una conferència titulada ‘A propòsit de Baisetas: els costums funeraris dels ibers’. L’especialista en Cultura Ibèrica va emplaçar tots els assistents a participar en la resta d’actes de les jornades de portes obertes del jaciment iber de Kelin. “Les visites i representacions dramatitzades en el jaciment van començar en 2004, hui dia, després de deu anys, s’ha convertit en una tradició que atrau moltíssima gent, vinguts de llocs de tota la geografia valenciana, tanta que la població de Caudete de las Fuentes (amb 800 habitants) es duplica en aquestes dates”, va explicar Consuelo Mata, i va afegir: “Es tracta d’una forma de difondre la cultura ibèrica que, a més, ajuda a reviscolar l’economia local i promou el turisme cultural”.
 
Antonio Vizcaíno, investigador predoctoral del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València, va centrar la seua ponència en les possibilitats del patrimoni arqueològic. La seua línia d’investigació principal és l’Arqueologia Pública i les relacions que es construeixen entre el passat, el patrimoni arqueològic i les comunitats locals. Actualment, desenvolupa la seua tesi doctoral sobre la imatge i les percepcions de la cultura ibèrica en l’imaginari col·lectiu valencià.
 
El cicle de conferències de Caudete de las Fuentes s’emmarca en la línia estratègica del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial que persegueix, com va comentar el vicerector Jorge Hermosilla, “potenciar la col·laboració de la Universitat de València amb les entitats públiques locals de cara a facilitar l’accés dels municipis valencians a les investigacions dels docents universitaris”.
 

Data d'actualització: 28 de de juliol de 2014 10:58.

Llista de notícies