El cicle de conferències sobre la Unió Europea continua en maig a Ontinyent

Inauguració de les jornades sobre Europa.

De cara als comicis al Parlament Europeu del pròxim 25 de maig, el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial ha organitzat un cicle de conferències que se celebraran en huit localitats valencianes. Una desena de professors de diferents departaments de la Universitat de València reflexionaran entorn dels assoliments i reptes de la Unió Europea des de diferents perspectives. La pròxima jornada tindrà lloc a Ontinyent el pròxim 5 de maig.

Els cicles de conferències se succeiran, al llarg del mes de maig, en diversos municipis valencians. Les ponències, que van començar a l'abril, continuen a Ontinyent (dia 5), Bunyol (dia 6), Burjassot (dia 7) i L’Eliana (dia 8).

El programa de jornades formatives va començar a Xàtiva i Quart de Poblet els passats dies 8 i 9 d’abril, respectivament. Els docents de la Universitat de València Joan Romero (Geografia), Manuel Sanchis (Estructura Econòmica), Carlos Esplugues (Dret Internacional Privat), Jorge Cardona (Dret Internacional), Josep Maria Jordán Galduf (Economia Aplicada) i Jesús Olavarría (Dret Mercantil) van analitzar els grans reptes i perspectives que s’obrin per a Europa després de les eleccions.

Amb les eleccions al Parlament Europeu tan a prop, i en un moment dominat per la crisi econòmica, són molts els temes que generen inquietud i polèmica, per això l’objectiu de la Universitat és, com va explicar el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, “oferir informació, capacitat d’anàlisi i debat a través d’especialistes de la Universitat de València”. 

Dimarts 8 d’abril es va inaugurar a Xàtiva el primer cicle de conferències sobre aquesta temàtica. Jorge Cardona Llorens (catedràtic de Dret Internacional Públic) i Josep Maria Jordán Galduf (catedràtic d’Economia Aplicada) van reflexionar al voltant del present, el passat i el futur de la Unió Europea. 

El professor Jordán Galduf va insistir en la necessitat que els ciutadans es reconcilien amb Europa, doncs com va assegurar, “el sentiment europeista que proliferava l’any 86 ha desaparegut, degut en bona mesura a la crisi econòmica, però hem d’entendre que Europa no és la culpable de la crisi que patim. La crisi actual és responsabilitat nostra, provocada per una economia basada en la bombolla de la construcció”.

Jorge Cardona va explicar que la societat espanyola ha d’entendre la importància dels comicis europeus i va reivindicar la importància d’acudir a les urnes. “Estic indignat per l’apatia política i social; ens trobem en una crisi social que precisa la implicació dels ciutadans i de la classe política”, va assenyalar. I va concloure: “Tan important és el Parlament Europeu com el Consell d’Europa en el govern i en la presa de decisions; per la qual cosa és fonamental la presa de consciència i el compromís polític de la ciutadania”.

A continuació, el professor Jesús Olavarría, del Departament de Dret Mercantil, va moderar un debat entre els ponents i el públic assistent en el qual van proliferar les temàtiques de la identitat europea, les vies per a eixir de la crisi, l’ampliació d’Europa i la immigració. 

Dimecres 9 d’abril fou el torn de Quart de Poblet. Els professors Joan Romero i Manuel Sanchis van oferir dues conferències sobre Europa des de diferents disciplines. Seguidament, es va celebrar un debat, entre els ponents i el públic, moderat pel catedràtic de Dret Internacional Privat Carlos Esplugues. 

El professor Joan Romero va insistir que la Unió Europea és un ideal polític i un objectiu compartit, basat en la pau i el benestar. Segons va afirmar, “Europa representa hui el 7% de la població mundial, el 25% de l’economia mundial i el 50% de la despesa social mundial”. El catedràtic de Geografia Humana va concloure: “Davant la crisi política, social, econòmica, moral i de lideratge es deu reaccionar”. 

D’altra banda, Manuel Sanchis, professor titular d’Estructura Econòmica en la Universitat de València, va afirmar que la idea d’Europa es contraposa als moviments nacionalistes i va assegurar que és necessària “la unió política i, d’alguna manera, una intencionalitat utòpica que perseguisca l’ideal d’una Europa unida”. A més, va insistir en la necessitat d’equilibrar l’economia i el nivell de vida dels ciutadans, establir una entitat política no estatista i afavorir una sobirania compartida entre pobles i ciutadans, així com una igualtat de drets entre ells. 

Els representes polítics de Xàtiva i Quart de Poblet van opinar molt positivament sobre la jornada. L’alcaldessa de Quart, Carmen Martínez, va elogiar la voluntat de la Universitat d’estar en els municipis i contribuir a la formació dels veïns en temes d’actualitat i potenciar així ciutadans crítics i compromesos socialment. El regidor de l’Ajuntament de Xàtiva Ramón Vila va destacar la qualitat de les manifestacions dels ponents, el seu esforç divulgatiu i el seu interés per analitzar i explicar als ciutadans qüestions de rigorosa actualitat.

Aquesta jornada forma part del programa ‘Universitat, Territori i Unió Europea. La cruïlla d’Europa: llums i ombres per a un futur en comú’, que té com a fi la celebració de cicles de conferències entorn dels comicis europeus del 25 de maig. 

 

Data d'actualització: 17 de d’abril de 2014 08:00.

Llista de notícies