Juan Fuster (IFIC), president de la comissió de Física de Partícules de la IUPAP

Juan Fuster.

El científic de l’IFIC Juan Fuster Verdú ha estat designat president de la comissió de Física de Partícules i Camps de la Unió Internacional de Física Pura i Aplicada (IUPAP). Aquesta societat científica va ser creada en 1922 per a promoure l’estudi i l’avanç de la Física, a més de la cooperació científica entre nacions, sent, d’altra banda, la responsable d’ICHEP, la major conferència internacional del món en el camp. Es tracta de la primera vegada que un espanyol ocupa aquest càrrec.

Juan Fuster Verdú (Alcoi, 1960) és professor de Recerca del CSIC en l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València. La seua elecció es va proposar en la International Conference on High Energy Physics (ICHEP) el passat juliol. Fuster va ser copresident del comité organitzador amb el suport de l’Institut de Física Corpuscular. El nomenament s’ha realitzat formalment en l’última reunió de l’Assemblea General, l’òrgan de govern de la IUPAP, celebrada recentment a Singapur. Té una durada de tres anys a partir de 2015.
 
Per a Juan Fuster, “es tracta d’un nou repte que assumisc amb il·lusió en un període molt interessant, ja que en aquest camp es prendran decisions trascendents per al futur de la Física de Partícules i aquest lloc ens permetrà ser part activa de les discussions”. El científic d’Alcoi reemplaça al japonés Hiroaki Aihara. 
 
A més de l’organització de la ICHEP, la comissió que presideix Juan Fuster col•labora amb altres institucions importants en el panorama mundial de física de partícules, entre elles el Comité Internacional per a Futurs Acceleradors (ICFA, per les seues sigles en anglés), on estan representats els principals laboratoris del món implicats en projectes per a desenvolupar nous acceleradors de partícules, com el CERN. En aquest sentit, Fuster és el representant europeu per a l’estudi de la física i detectors del futur accelerador de partícules lineal, una màquina de precisió per a estudiar la física de l’LHC que es planeja construir a Japó.
 
La IUPAP va sorgir en 1922 quan representants de tretze països (Bèlgica, Canadà, Dinamarca, Espanya, França, Holanda, Japó, Noruega, Polònia, Suïssa, Regne Unit, Estats Units i Sud-àfrica) van decidir crear una institució internacional a partir del Consell Internacional per a la Recerca dedicat específicament a la Física. Entre els seus primers delegats es trobaven personalitats com els Premis Nobel Marie Curie, Lorentz o de Broglie. Blas Cabrera va ser-hi el primer representant espanyol.
 
Juan Fuster és professor de Recerca del CSIC a l’IFIC. Físic experimental de partícules, va començar la seua recerca en l’experiment CELLO (DESY, Alemanya). De 1986 a 1996 va estar en l’experiment DELPHI del CERN. Després de la seua tornada a València, va iniciar a l’IFIC un grup per a desenvolupar detectors de silici aplicats a experiments de física de partícules pioner a Espanya. Aquest grup es va unir a l’experiment ATLES i va construir una part del detector intern de silici d’un dels detectors que va descobrir el bosó d’Higgs en 2012. 
 
A partir de 2005 treballa també en el desenvolupament del futur accelerador de partícules lineal (ILC), coordinant la xarxa científica espanyola per a aquest tema. Actualment és membre del comité de direcció de la Col·laboració del Col·lisionador Lineal, i en ella és representant europeu en el comité de física i detectors. Ha sigut director de l’IFIC (2003-2007), gestor del Pla Nacional de Física de Partícules (2007-2010) i coordinador de l’àrea de Ciències Físiques del CSIC (2010-2012), a més de copresident del Comité Organitzador Local d’ICHEP 2014.
 
+Info: http://iupap.org/
 

Data d'actualització: 22 de de desembre de 2014 08:57.

Llista de notícies