El Claustre aprova sense cap vot negatiu l’informe de gestió presentat pel rector

Esteban Morcillo.

El Claustre de la Universitat de València ha aprovat aquest dijous l’informe de gestió presentat pel rector, Esteban Morcillo, corresponent a l’any 2014 del Pla Estratègic 2012‐2015. L’informe ha estat aprovat per 148 vots favorables, quatre abstencions, i cap en contra. El Claustre ha donat suport a tres pronunciaments sobre la baixada de les taxes i la millora de les condicions laborals del PAS i la càrrega docent del PDI. També s’ha aprovat el Pla Operatiu 2016.

El rector ha repassat les grans magnituds de la Universitat. Ha qualificat de “satisfactori” el procés d’inscripció als graus i als postgraus oferts per la institució. La Universitat ha cobert ja el 99,73% de les places de primer curs que oferia per al proper curs, i més del 77% de les places de màsters. Un total de 16.432 (16.128 l’any passat) han estat els estudiants que han elegit la Universitat de València com a primer opció. Aquesta dada confirma la de València com la universitat de referència del sistema públic valencià.

El rector també ha recordat que malgrat les retallades, la Universitat de València continua en magnífiques posicions en tots els rànquings internacionals, i és la segona destinació preferida pels estudiantes erasmus.

L’informe de gestió es pot consultar en http://links.uv.es/aD7vHSB

En el torn d’intervencions, Jordi Caparrós, president de l’Assemblea General d’Estudiants (AGE), ha criticat les dates de celebració del Claustre, i ha reclamat major rellevància institucional per a l’òrgan de representació de l’alumnat. Francesc Marí, del sindicat STEPV, i Carles Xavier López, també representant del PAS, han reclamat millores de les condiciones laborals dels treballadors universitaris, i en especial la implantació de la carrera professional.

Pla Operatiu 2016

D’altra banda, el Claustre ha aprovat el Pla Operatiu 2016, document orientador de la política general universitària i del pressupost de l’exercici 2016, que ha presentat el vicerector d’Economia i Infraestructures, Juan Luis Gandía. El pla ha rebut 91 vots favorables, cap en contra i setze abstencions. El vicerector ha informat de les magnituds macroeconòmiques previstes, i ha conclòs que el pressupost de la Universitat de València, continuarà sent restrictiu l’any 2016. Tanmateix, Gandía ha demanat que la comunitat universitària continue el seu esforç per tal d’oferir un servei de qualitat.

El Pla Operatiu es pot consultar en http://links.uv.es/eof4xOm

En el torn d’intervencions han parlat tres degans. El de Magisteri, Manuel Monfort, ha demanat un esforç per a dotar la Universitat d’una plantilla adient per a no perdre els nivells d’excel·lència en la institució. El de Filologia, Traducció i Comunicació, Carles Padilla, s’ha interessat per l’estat de l’edifici del col·legi major Lluís Vives, tancat i sense previsió d’obrir-lo en breu. El de Ciències Socials, Ernest Cano, ha reclamat més ambició en els objectius del Pla Operatiu, basada en els canvis polítics en marxa. Per la seua banda, Juan Zúñiga, director de Física Atòmica, ha assenyalat que no és el moment de fer una reorganització dels departaments, perquè ara estan molt castigats per la taxa de reposició, que impedeix substituir les baixes.

Taxes i condicions laborals

A proposta d’un grup de 51 claustrals, també s’han debatut propostes de declaracions institucionals sobre la baixada de les taxes i la millora de les condicions laborals tant del PAS com del PDI. Aquests pronunciament ha estat defensats pel claustral i professor de Ciències Socials, José Manuel Rodríguez Victoriano, qui s’ha mostrat partidari de “recuperar la dinàmica de participació del Claustre”, que, en la seua opinió, s’ha perdut els darrers anys.

Rodríguez ha afirmat que hi ha diferents universitats dins de la universitat “oficial” que mostren les grans xifres. I que darrere de les equacions i els algoritmes sempre hi ha ideologia. Segons ha dit, els diferents pronunciaments presentats al Claustre volien mostrar aquestes “altres universitats”, i denunciar la privatització i precarietat creixent de PAS i PDI dels darrers anys.

Diferents membres de l’equip rectoral han aportat dades sobre els diferents punts abordats en els pronunciaments proposats. Isabel Vázquez s’ha mostrat favorable a exigir una baixada de les taxes. Maria Vicenta Mestre ha detallat l’esforç de racionalització de la plantilla, i s’ha mostrat favorable a augmentar el reconeixement de la tasca docent i de gestió, i no sol de la dedicació a la investigació. Joan Oltra ha llançat diferents idees per a millorar les condicions laborals, sense reduir la qualitat del servei prestat. Oltra també ha oferit una previsió del cost de l’aplicació de la carrera professional.

Entre les intervencions, l’estudiant Francesc Gadea, del BEA, ha defensat els pronunciaments i en especial la necessitat de la baixada de taxes. Francesc Marí, del sindicat STEPV, s’ha mostrat partidari d’obrir un període de negociació per tal de començar a recuperar “part dels drets perduts” pels treballadors en els darrers anys de retallades. Jesús Olavarría, professor de Dret, ha defensat la modificació del règim de dedicació docent del PDI, però ha recordat que el canvi legislatiu no depén de la Universitat, sinó del Ministeri. I ha oferit algunes idees per a millorar mentre arriben els canvis. Joan Carles Bernad, claustral per Psicologia, s’ha expressat també favorable a la modificació del sistema de docència per al PDI, i ha posat el focus sobre la discriminació de les dones a l’hora d’aconseguir sexennis d’investigació. En la mateixa línia s’ha expressat Ernest Cano, qui ha manifestat que el sistema actual ha provocat desafecció d’un percentatge alt del professorat. Fèlix Ruiz, claustral de la Facultat d’Economia, ha indicat que l’anomenat Decret Wert ha provocat una pèrdua de capital humà en la universitat, amb el consegüent empobriment en la docència i la investigació. María Iborra, membre de la Mesa del Claustre, ha defensat que aquest òrgan ha estat sempre un espai de debat, i ha recordat que la Universitat ja s’ha vingut pronunciant sobre el Decret Wert en to crític en anteriors ocasions. Carles Xavier López, de CCOO, ha reclamat posar en valor el treball fet els darrers anys en la Universitat per pal·liar les conseqüències negatives de les retallades per als estudiants més desfavorits, i ha demanat millorar les condicions laborals del PAS.

Els pronunciaments han estat aprovats per 103 vots favorables, cap en contra, i 4 vots en blanc.

El document aprovat es pot llegir clicant ací

Data d'actualització: 23 de de juliol de 2015 15:00.

Llista de notícies