Commemoració a la Nau de la fundació de la Universitat Popular de València

Portada del llibre reeditat en 1904 de les primeres conferències de la Universitat Popular

L’Ajuntament de València commemora hui dia 11 de febrer el naixement de la primera Universitat Popular de València,  al mes de febrer de 1903. L’acte tindrà lloc al Paranimf de la Universitat de València, en el Centre Cultural La Nau, a les 19 hores i estarà presidit per l’alcalde de València, Joan Ribó i pel rector de la Universitat, Esteban Morcillo. Maria Ángeles Durán Heras oferirà la conferència ‘La imposible neutralitat de la ciència’.

Durán Heras fou la primera dona en obtindre una càtedra de Sociologia a Espanya, doctora honoris causa per la Universitat de València i Premi Nacional d’Investigació. 

Es el títol actualitzat que Gumersindo de Azcárate, jurista, diputat republicà, catedràtic de la Universitat Central, president de la Institución Libre de Enseñanza va triar per la conferència inaugural de la Universitat Popular: 'La neutralidad de la ciencia'. 

Els valors fundacionals de la primera Universitat Popular, fundada per Vicent Blasco Ibáñez, estan vinculats amb la Institución Libre de Enseñanza, el laïcisme, el desig d’una ciutadania formada i crítica,  la llibertat de pensament i de càtedra, la inclusió social i la solidaritat. 

El 8 de febrer de 1903 es va celebrar la conferència inaugural de la Universitat Popular de València. L’acte va tenir lloc al centre de ‘Fusión Republicana’, un edifici ara desaparegut del carrer Llibrers, enfront del palau del Marqués de Dues Aigües. La premsa de tot l’Estat es va fer ressò de l’esdeveniment com un acte històric i solemne, al qual, explicaven les cròniques del diari ‘El Pueblo’, van assistir 2.000 persones i va custodiar la porta la guàrdia de cavalleria muntada de la ciutat. A València en aquell moment hi havia més d’un 70% d’analfabetisme i la Universitat de València tenia matriculats al voltant de 1.400 estudiants. 
 

Data d'actualització: 11 de de febrer de 2016 09:00.

Llista de notícies