El concert d'obertura de curs commemora el 80é aniversari de València capital de la República, hui dijous al Palau de la Música

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, al Palau de la Música.

El concert d'obertura de curs commemora hui dijous el 80é aniversari de València capital de la República. Serà a les 20 hores, a la Sala Iturbi del Palau de la Música. L’entrada és lliure amb invitació que cal recollir a partir d’una hora abans a les taquilles del Palau. La Universitat de València dedica un programa cultural molt divers per commemorar el 80é aniversari de la proclamació de la capitalitat de València.

Durant un curt període de temps (del 7 de novembre de 1936 fins al 31 d’octubre de 1937), València va ser el centre des d’on la II República mantenia i dirigia la defensa de l’Estat. Durant aquest període la ciutat va viure una gran efervescència social i cultural. Aquest programa té la col·laboració de CulturArts Música i de la Regidoria de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de València.

La primera de les activitats és el concert d’obertura de la Universitat de València, un clàssic de la programació cultural de la Universitat, que se celebrarà aquest dijous, 20 d’octubre, a les 20 hores, a la Sala Iturbi del Palau de la Música. L’entrada és lliure amb invitació que cal recollir a partir d’una hora abans a les taquilles del Palau. 

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València ha recuperat per a aquest concert la música que va ser escrita en aquells anys per part dels compositors valencians més dinàmics i rellevants del moment. L’objectiu és situar-la en el mateix nivell que la d’altres compositors coetanis d’altres territoris d’Espanya i d’Europa. D’aquesta manera, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat continua amb la seua tasca de difusió i promoció de la música valenciana, una de les senyes d’identitat més destacades. 

El programa recuperarà peces dels integrants del conegut com a ‘Grup dels joves’, que publicaren un manifest al diari ‘La Correspondencia de Valencia’ el 18 de gener de 1934. Aquest grup estava integrat pels compositors Ricardo Olmos Canet (1905-1986), Vicent Garcés Queralt (1906-1984), Luis Sánchez Fernández (1907-1957), Vicent Asencio Ruano (1908-1979) i Emilio Valdés Perlasia (1912-1998). 

A més, el concert inclourà peces del mestre Manuel Palau (1893-1967), com a pare acadèmic i mentor artístic dels components, i de Matilde Salvador Segarra (1918-2007), com a testimoni d’una de les poques dones compositores d’aquell període i també vinculada al ‘Grup dels joves’ per tal com va ser deixeble i esposa de Vicent Asencio. 

Un dia abans del concert i com a avantsala a aquest, dimecres dia 19 d’octubre, el Centre Cultural La Nau acollirà la taula redona ‘València capital de la República: la música del ‘Grup dels joves’’, una activitat introductòria al concert que servirà per contextualitzar la música que s’interpretava en l’època. En l’acte, que tindrà lloc a la Capella de la Sapiència, a les 19:30 hores, hi intervindran el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; el director de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat, Marc Baldó; el sociòleg Gil-Manuel Hernández, director del Museu Faller; el director de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, Hilari Garcia; i J. Pasqual Hernàndez, catedràtic d’Història de la Música del Conservatori Superior de Música de València Joaquín Rodrigo.

Des de l’àrea d’exposicions de la Universitat es prepara l’exposició ‘Tot està per fer. València capital de la República (1936-1937)’, que s’inaugurarà el pròxim 7 de novembre al Centre Cultural La Nau i que acostarà el públic a la València convulsa en temps de guerra. Tot coincidint amb la inauguració d’aquesta mostra, la Capella de la Sapiència de La Nau acollirà un concert dedicat al ‘Grup dels joves’ a càrrec de la soprano Marta Estal Vera i del pianista Javier Caballero Ros. 

D’altra banda, durant el mes de desembre, el teatre també se sumarà a aquesta commemoració amb l’estrena d’una obra, ‘La guerra civil europea’, interpretada per Escena Erasmus i dirigida pel dramaturg Antoni Tordera. L’obra es representarà entre el 12 i el 16 de desembre a la Matilde Salvador de La Nau, sala que també acollirà dos muntatges més dins d’aquest programa commemoratiu de la capitalitat republicana. Al febrer, les obres programades són ‘La carta (1931–1941)’, d’Emili Chaqués, interpretada per L’Últim Toc Teatre i Malatesta Teatre, i dirigida per Moreno i Amparo Pedregal; i ‘Prohibida la reproducció’, de José Ricardo Morales, dirigida per Inma Garín i interpretada per l’Aula de Teatre de la Universitat. 

També al febrer, l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València, dirigida per Marc Baldó, realitzarà unes jornades sobre aquesta temàtica.

Programa detallat
 

Data d'actualització: 20 de d’octubre de 2016 08:00.

Llista de notícies