Descoberta una inesperada relació entre gens que explicaria l’origen d’alguns càncers

D’esquerra a dreta, els investigadors María Ángeles Marqués Torrejón, primera autora de l’article, Eva Porlan, Isabel Fariñas i José Manuel Torres.

Un equip d’investigadors de la Unitat de Neurobiologia de la Universitat de València, dirigits per la catedràtica de Biologia Cel·lular Isabel Fariñas, acaba de publicar en la revista Cell Stem Cell els resultats d’un treball que podria llançar llum sobre l’origen de determinats tumors. El treball relaciona per primera vegada el gen supresor de tumors Cdkn1a(p21) amb el gen Sox2, involucrat en la reprogramació cel·lular de les cèl·lules mare i en càncer.

El grup ha descobert que és un gen supressor de tumors –el Cdkn1a(p21)– el què regula els nivells del Sox2 –gen involucrat en reprogramació cel·lular i càncer– en les cèl·lules mare del cervell. Les cèl·lules mare necessiten cert nivell de Sox2 per a mantindre’s, però si aquest puja per sobre del nivell normal, la cèl·lula no controla la seua proliferació quedant danyat el seu DNA i convertint-se en una cèl·lula mare inestable. Per això, determinar el gen regulador del nivell de Sox2 en les cèl·lules mare neurals dóna pistes als investigadors sobre com mantindre estables aquestes cèl·lules de cara a assegurar la renovació dels teixits adults i previndre la formació de tumors. Per a aquest treball, els investigadors de la Universitat han comptat amb la col·laboració de científics de Londres, Madrid i Santiago de Compostel·la.

Un treball molt similar dirigit pel cap del Grup de Supressió Tumoral del Centre d’Investigacions Oncològiques de Madrid, Manuel Serrano, es recollia pocs dies abans a la mateixa publicació online. Segons eixe treball, el gen Cdkn1b(p27), de la mateixa família que Cdkn1a(p21), regula l’expressió de Sox2 en altres tipus de teixits. La recent descoberta relació funcional entre Sox2 i els gens Cdkn1a(p21) i Cdkn1b(p27) permet explicar l’origen d’alguns càncers de pulmó, pituïtària o sistema nerviós i avança la nostra comprensió sobre com mantindre estables les cèl·lules mare que contribueixen a la renovació dels teixits adults. “Previndre la inestabilitat genòmica és un objectiu per a aquest camp de la ciència –comenta Isabel Fariñas– ja que el seu control podria suposar un pas endavant en el tractament del càncer”.

L’equip de Fariñas pertany a la Unitat de Neurobiologia del Departament de Biologia Cel·lular i Parasitologia de la Universitat de València, al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) i a la RETIC de Teràpia Cel·lular, a més de ser grup Prometeo 2008.
 

Data d'actualització: 20 de de desembre de 2012 11:44.

Llista de notícies