Desigualtat, pobresa i crisi, a debat a La Nau de la Universitat aquesta setmana

Claustre de La Nau.

Els problemes i els efectes de la crisi econòmica, i l’augment de les desigualtats i de la pobresa en la societat actual centren la programació de debats i conferències al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València aquesta setmana. Hui dijous 2 d’octubre, a les 19 hores i a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, Fòrum de Debats ha programat la taula redona ‘Crisi i guerra en el capitalisme terminal’.

El debat tindrà lloc a propòsit de la presentació del llibre ‘La opción reformista: entre el despotismo y la revolución. Una explicación del capitalismo histórico a través de la lucha de clases’ (Ed. Anthropos), del professor de Sociologia de la Universitat Jaume I Andrés Piqueras. La taula comptarà amb les intervencions de l’autor i dels professors Francesc J. Hernández Dobón i Manuel Monleón, de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, respectivament. L’acte serà presentat pel coordinador de Fòrum de Debats, Alfons Cervera. 
 
Aquest llibre ofereix un enteniment profund de les fases per què ha travessat el capitalisme històric i dedica especial atenció a les periòdiques crisis capitalistes, particularment a la ‘Gran Depressió’ del segle XXI, alhora que explica també el canviant significat de la ciutadania i la societat civil, les diferents generacions de drets i de moviments socials, la posada en escena de la cooperació i les claus bàsiques del desenvolupament i el subdesenvolupament.
 
Claustre Obert
D'altra banda, investigadores i membres de les principals ONGD valencianes es donaren cita aquest dimecres, 1 d’octubre, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, en la taula titulada ‘Desigualtat i pobresa a la Comunitat Valenciana’.
 
El catedràtic del Departament d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i investigador de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Goerlich; Vicent Andrés, responsable del  programa d’Anàlisi Social de Cáritas-Valencia; Enrique Lluch, professor d’Economia i Empresa de la Universitat CEU i director de l’Observatori d’Investigació sobre Pobresa i Exclusió a la Comunitat València; i Fernando Contreras, president de la Coordinadora Valenciana d’ONGD  i director d’Oxfam-Intermon (València), van debatre sobre dos conceptes que tenen una estreta relació. La conferència, d’entrada gratuïta fins a completar la capacitat de l’Aula Magna de l’edifici, se celebrà a les 19 hores i es va poder seguir en directe des de MediaUni i recuperar-se amb posterioritat a través del Canal Cultura d’aquest mitjà i del blog NAU XXI a on també es poden consultar informes i investigacions de les ONGD valencianes. 
 
Quina és la bretxa entre els més rics i els més pobres a la Comunitat Valenciana? Quantes persones no poden cobrir les seues necessitats bàsiques al nostre territori? O, fins a quin punt el sistema econòmic i social en què vivim realitza canvis per subvertir aquesta tendència? Aquestes seran algunes de les qüestions que es plantejaran en aquest debat. 
 
Amb aquesta taula redona, la Universitat de València pretén contribuir a aportar solucions al problema de la desigualtat, que s’ha aguditzat en els últims temps. El debat s’inclou en la programació de Claustre Obert, l’espai de debat i reflexió creat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, i el diari ‘El País’ per a analitzar els temes més rellevants de l’actualitat social, cultural i econòmica. L’acte compta amb la col·laboració de la plataforma Pobresa Zero. 
 

Data d'actualització: 2 de d’octubre de 2014 08:00.

Llista de notícies