Dissenyen un nou implant per a la regeneració del cartílag articular

La principal novetat de l'implant assajat pels investigadors és el disseny d'una esponja biodegradable juntament amb un sistema d'ancoratge a l'os subcondral que fixa l'implant en el lloc de la lesió. En el seu estudi, es va avaluar la resposta de l'implant als 4’5 mesos i segons els resultats obtinguts, la regeneració, si no completa, sí que presenta una “tendència positiva”.

Equips d’investigació de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) -depenent de l'Institut de Salut Carlos III- i l'Hospital del Mar de Barcelona han dissenyat i avaluat en model animal un nou implant per a la regeneració del cartílag articular. El seu treball ha sigut publicat en The International Journal of Artificial Organs.

En el seu estudi, els investigadors van avaluar la resposta de l'implant als 4’5 mesos i segons els resultats obtinguts, la regeneració, si no completa, sí que presenta una “tendència positiva”. 

La principal novetat de l'implant assajat pels equips d’investigació és el disseny d'una esponja biodegradable juntament amb un sistema d'ancoratge a l'os subcondral que fixa l'implant en el lloc de la lesió. 

El cartílag articular és la coberta que desenvolupa l'os en la zona veïna a un altre, i serveix de protecció per a evitar que els dos ossos es freguen en moure's entre sí. Aquesta coberta pot alterar-se per causes mecàniques, és a dir, per colps, girs bruscs o sobrecàrregues contínues en casos d'esportistes, o per envelliment, evolucionant a una artrosi.

Segons explica José Luis Gómez Ribelles, director del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular de la UPV i investigador del CIBER-BBN, quan es produeix una lesió en el cartílag, una de les teràpies que s'apliquen en clínica actualment per a la seua regeneració consisteix en produir microperforacions en l'os subcondral, la qual cosa es denomina microfactura.

“Açò provoca que vesse sang i aquesta coagula; es produeix regeneració però no és adequada perquè les cèl·lules mare que arriben al lloc de la lesió no troben l'entorn biomecànic adequat. Per a pal·liar aquest defecte, en aquest estudi proposem l'ús d'una esponja porosa biodegradable que s'implanta en el lloc de la lesió, ancorada a l'os subcondral amb el caragol que hem dissenyat. Els seus porus s'omplin de sang, reben les cèl·lules mesenquimals i creen nou teixit amb característiques molt més similars al teixit natural que amb la microfractura sola-”, apunta Gómez Ribelles. 

Entre els avantatges que han observat els investigadors en les proves realitzades amb model animal destaca fonamentalment que l'ancoratge entre la matriu i l'os subcondral es produeix generant un dany a l'os molt menor que amb altres implants. Els resultats d'aquest implant experimental han millorat els obtinguts pels autors en clínica humana amb un altre tipus de matriu i ancoratge (Gelber et al.2015).

“Les lesions del cartílag articular són molt freqüents i són la causa més comuna del dolor articular. S'estima que aproximadament el 6% dels adults tenen una afecció degenerativa del genoll, percentatge que augmenta al 10% en persones majors de 65 anys. No obstant açò, la reparació del cartílag articular és un procés complex i difícil, ja que el cartílag és incapaç de regenerar-se per si mateix. Per açò és fonamental disposar de noves tècniques que proporcionen alternatives de regeneració que resolguen el problema del malalt” explica Juan Carlos Monllau, cap de servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital del Mar.

El cartílag als quatre mesos i mig no és encara prou madur perquè puga aconseguir les característiques funcionals que es requereix, però sí que s'adverteix que es va regenerant de forma correcta, segons es deriva de l'estudi desenvolupat des del Departament de Patologia de la Universitat de València. 

“Actualment, estem treballant en nous experiments que permetran conéixer la resposta de l'implant a més llarg termini. Si aquests estudis són positius, el següent pas seria plantejar-se la validació clínica”, conclou l'investigador de la UPV, José Luis Gómez Ribelles.

Referències:

Vikingsson L, Sancho-Tello M, Ruiz-Saurí A, Martínez Díaz S, Gómez-Tejedor JA,, Gallego Ferrer G, Carda C, Monllau JC, Gómez Ribelles JL.Implantation of a polycaprolactone scaffold with subchondral bone anchoring ameliorates nodules formation and other tissue alteration. The International Journal of Artificial Organs. doi: 10.5301/ijao.5000457

Gelber PE, Batista J, Millan-Billi A, Patthauer L, Vera S, Gomez-Masdeu M, Monllau JC Magnetic resonance evaluation of TruFit® plugs for the treatment of osteochondral lesions of the knee shows the poor characteristics of the repair tissue.Knee. 2014 Aug;21(4):827-32. 
 

Data d'actualització: 3 de de maig de 2016 12:13.

Llista de notícies