Un drama de Bertolt Brecht ambientat en la Guerra Civil clausura hui l’exposició sobre Norman Bethune

Un moment de la representació.

Amb motiu de la cloenda de l’exposició ‘Norman Bethune. L’empremta solidària’, la Universitat de València presentarà la lectura de dramatitzada de l’obra de Bertolt Brecht ‘Los fusiles de la Sra. Carrar’. L’activitat se celebra hui, 3 de setembre, a les 19 hores, al Palau de Cerveró, i serà a càrrec de la companyia Cant de Cigne (Estudi Dramàtic de València), sota la direcció de Josep V Asensi. L’entrada es lliure fins a completar l’aforament.

El dramaturg alemany va escriure aquesta obra en assabentar-se de la tragèdia de la carretera Màlaga-Almeria, quan al febrer de 1937 milers i milers de persones (dones, ancians, xiquets) fugien de l'avanç de les tropes insurgents de Franco i eren víctimes de l'aviació i l'armada feixistes de Mussolini. La història comença una nit d’abril de 1937, en un petit poble andalús de pescadors, quan Teresa Carrar pasta i cou pa tranquil·lament a casa mentre el seu fill menut, José, vigila, davant la mirada inquisidora de la mare, el seu germà Juan, que està pescant al mar proper. Teresa, recentment vídua per la mort de Carlos durant l’alçament a Oviedo pocs mesos abans, rep la visita d’alguns veïns del poble que, majoritàriament, opinen que els seus fills haurien de partir cap al front, com dicta el manament oficial del govern. La lectura dramatitzada es representarà en la mateixa sala d’exposicions, rodejada de les fotografies que documenten el treball del metge canadenc Norman Bethune en aquell lloc.
 
Norman Bethune, juntament amb els seus col·laboradors, prestà una ajuda vital a la població de Màlaga en la seua fugida de la ciutat cap a Almeria. Aquest episodi tràgic quedarà reflectit en un relat impressionant seu i en les fotografies del seu col·laborador Hazen Sise, que es poden revisar en l’exposició del Palau de Cerveró, la qual conclourà el pròxim dia 4 de setembre. La mostra reuneix les fotografies de la vida d’aquest destacat metge canadenc i es fa ressò de les seues accions humanitàries i dels avanços aportats a la medicina durant la Guerra Civil espanyola. El projecte, per tant, constitueix per extensió un reconeixement a la labor dels metges en temps de guerra.
 
Norman Bethune (Gravenhurst, Ontario, 1890-Hebei, Xina, 1939) va tenir una curta però intensa trajectòria vital. Després de participar en la Primera Guerra Mundial com a sanitari, es converteix en un prestigiós cirurgià toràcic, arribant a desenvolupar instruments quirúrgics innovadors contra la tuberculosi. No obstant això, la seua condició de prestigiós metge no li satisfà. Li commou la pobresa que es viu a Mont-real en els anys trenta després de la gran crisi. Exerceix llavors la medicina social, atén als més desfavorits i defensa, amb passió, polítiques noves de sanitat pública.
 
L’exposició ‘Norman Bethune. L’emprenta solidària’, comisariada per Jesús Majada, traça un recorregut per la vida de Bethune, ofereix així mateix un document gràfic únic de l’èxode de la població malaguenya a Almeria i un testimoniatge de valor excepcional d’un tràgic episodi de la Guerra Civil Espanyola. La mostra i el programa d’activitats paral·leles han sigut possibles gràcies a la col·laboració de nombroses institucions: Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Centre Andalús de Fotografia de la Conselleria de Cultura de la Junta d’Andalusia, Ambaixada de Canadà a Espanya, Fundació Canadà, Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero i Institut de Drets Humans de la Universitat de València.
 
Cant del Cigne és una jove companyia valenciana que va nàixer l’any 2010 a l’empara de l’Estudi Dramàtic de València i amb la direcció artística de Pablo Corral Gómez, i constitueix el vessant professionalitzat d’aquest centre d’ensenyament. Inicià la seua trajectòria amb el muntatge ‘Pinter&Politics’, amb textos de Harold Pinter i direcció escènica de Pablo Corral Gómez. L’any passat, i també sota la mateixa direcció, va estrenar a Madrid ‘Electra cridant a les portes de Dumblane’, amb text d’Eurípides, obra amb què continua aquesta temporada. Així mateix, enguany s’hi ha afegit ‘Los fusiles de la Sra. Carrar’, de Bertolt Brecht, amb direcció de Josep V. Asensi i dramatúrgia de Pablo Corral Gómez.
 
Fitxa artística:
Direcció: Josep V. Asensi
Dramatúrgia: Pablo Corral Gómez
Actors: Josep V. Asensi, Betlem Martínez Vendrell, Teresa Villena García, Teo Gómez Mauri, Jorge Ruiz Peñalver, María Luisa Jesús Pérez

Data d'actualització: 3 de de setembre de 2015 07:00.

Llista de notícies