Especialistes en cèl·lules mare es reuneixen hui a la Universitat amb motiu de la trobada anual de RETIC en Teràpia Cel·lular

L'encontre s'ha inaugurat hui.

Hui dimecres 27 de novembre s'inaugura, a la Sala Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València, la reunió anual de la RETIC de Teràpia Cel·lular. Al llarg de dos dies, investigadors dels diferents grups de TerCel (la RETIC de Teràpia Cel·lular) compartiran i discutiran els seus resultats de recerca sobre cèl·lules mare així com la seua aplicació terapèutica.

La clau per a elaborar estratègies adequades en l'àmbit de la medicina regenerativa és dur a terme recerca bàsica i clínica d’alt nivell, facilitant la transferència dels resultats de la recerca bàsica a la realitat clínica, així com l'anàlisi en el laboratori d'idees i hipòtesis emanades del tracte amb els malalts.
 
La Xarxa de Teràpia Cel•lular (TerCel), constituïda en 2006, és un projecte col·laboratiu que va començar la seua activitat a l'empara de l'Institut de Salut Carlos III, amb la finalitat de promoure la recerca en teràpia cel·lular i traslladar els avanços científics en aquest camp al Sistema Nacional de Salut. Es tracta d'un centre de recerca virtual en el qual els investigadors membres treballen en les institucions a les quals pertanyen mentre que participen activament en l'agenda de recerca cooperativa pròpia d'una RETIC. Les RETICS són estructures organitzatives que responen a les prioritats del pla nacional de ciència en l'àmbit sanitari i integren els diferents tipus de recerca com a estratègia per a escurçar l'interval entre la producció d'un nou coneixement i la seua transferència i aplicabilitat real en la pràctica mèdica.
 
La RETIC de Teràpia Cel·lular representa la iniciativa espanyola per a l'impuls de medicina regenerativa. Coordinada pel catedràtic de Medicina José María Moraleda (Universitat de Múrcia), aquesta RETIC reuneix a alguns dels millors grups de recerca bàsica i clínica del país sobre cèl·lules mare i el seu objectiu és el treball cooperatiu de qualitat que facilite la cerca de solucions mèdiques eficaces en teràpia cel·lular. 
TerCel s'organitza en tres programes de recerca que representen les aplicacions de cèl·lules mare a patologies cardiovasculars (CardioCel), malalties osteoarticulars, inmunohematològiques i metabòliques (OshiMeta) o del sistema nerviós (NeuroCel). Aquests programes mostren el compromís de TerCel amb l'estímul a la recerca traslacional –la que es realitza amb un propòsit concret i es porta fins al seu punt final– i a l'obtenció de coneixement científic que resulte en millora de la prevenció, diagnòstic i tractament de problemes de salut que són rellevància per a la societat, com ara la diabetis, l'infart de miocardi o la malaltia de Parkinson.
 
TerCel es troba, a més, fortament compromesa amb la vigilància de l'ús abusiu, deshonest o amb ànim de lucre de les cèl·lules mare, mitjançant les activitats del seu comitè de bones pràctiques i la cooperació constant amb l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). En la vesprada del dijous 27, i com a part de les activitats de la reunió, se celebrarà una taula redona sobre “Maneig del frau en la teràpia cel•lular” que comptarà amb la intervenció de Sol Ruiz, Cap de Divisió de Biotecnologia i Teràpies Avançades de la Divisió de Productes Biològics de l’AEMPS.
 
La reunió anual del 2014 està organitzada per la catedràtica de Biologia Cel·lular de la Universitat de València Isabel Fariñas i per Pilar Sepúlveda, Investigadora Principal de l'Institut de Recerca Sanitària la Fe, ambdues capdavanteres de grups que formen part de TerCel. 
 
La trobada ha estat inaugurada pel rector Esteban Morcillo, la Directora General d'Ordenació, Avaluació, Recerca, Qualitat i Atenció al Pacient de la Conselleria de Sanitat, Teresa de Rojas, i el Sotsdirector General de Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa ISCIII, Javier Arias Díaz. 
 
Per a més informació: http://www.red-tercel.com/
 

Data d'actualització: 27 de de novembre de 2014 08:00.

Llista de notícies